Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Bratislava

V Petržalke sa zvyšuje počet detí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Mestská časť preto najmä pre čerstvých rodičov spracovala newsletter, ktorý im má pomôcť ľahšie sa orientovať na úradoch.

Bratislava 13. apríla (TASR) – V najväčšej bratislavskej mestskej časti Petržalka sa zvyšuje počet narodených detí. Kým v roku 2008 evidovala petržalská matrika 2643 narodení, vlani to bolo 3055. Mestská časť preto najmä pre čerstvých rodičov spracovala newsletter, ktorý im má pomôcť ľahšie sa orientovať na úradoch. TASR o tom informoval Michal Kaliňák, poverený vedúci oddelenia komunikácie s verejnosťou na petržalskom miestnom úrade.

"V newsletteri prinášame prehľad prvých krokov, ktoré by mali rodičia absolvovať po narodení dieťaťa," vysvetlil Kaliňák.

Hlásenie o narodení dieťaťa dostane matka v pôrodnici. S ním si na matričný úrad, pod ktorý patrí pôrodnica, príde vybaviť rodný list dieťaťa, uvádza sa v petržalskom newsletteri. Z oboch dokladov si potom spraví kópie pre Sociálnu poisťovňu (vyplatenie materského príspevku a prihlásenie na dôchodkové poistenie), pre zamestnávateľa (uplatnenie daňového bonusu) a pre Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (žiadosť o prídavok na dieťa a príspevok pri narodení dieťaťa).

Samospráva ďalej rodičom napríklad pripomína, že prepúšťaciu správu dieťaťa z pôrodnice treba odniesť vybranému pediatrovi v prvý pracovný deň po prepustení z nemocnice a do 60 dní od narodenia dieťaťa ho prihlásiť do vybranej zdravotnej poisťovne.

Rodič je povinný na ohlasovni pobytu hlásiť začiatok trvalého pobytu novorodenca do troch pracovných dní od vystavenia rodného listu. Ak matka prihlasuje svoje dieťa na rovnakú adresu, akú má ona, musí si priniesť svoj rodný list a občiansky preukaz. "Ak dieťa prihlasuje na inú adresu, je nutné predložiť aj list vlastníctva a súhlas všetkých vlastníkov nehnuteľnosti," radí samospráva. Nahlásiť novorodenca je potrebné aj správcovi domu.

Rodičom tiež newsletter dáva základné informácie o štátnych sociálnych dávkach či o tom, že cestovný pas musí mať samostatne každé dieťa.

Petržalka rozposiela newsletter elektronicky verejnosti, ktorá má o to záujem, a sprístupňuje ho aj na svojej oficiálnej webovej stránke či sociálnej sieti.