Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Pisztoryho palác dostane novú strechu a fasádu

Ilustračné foto. Foto: TASR/ Martin Baumann

Historickú budovu z hlavného mesta čaká rekonštrukcia.

Bratislava 17. februára (TASR) – Pisztoryho palác v Bratislave čaká rekonštrukcia. Samospráva mestskej časti Staré Mesto dostane grant z nórskych fondov a za vyše pol milióna eur sa má opraviť fasáda i strecha tejto národnej kultúrnej pamiatky. Staromestskí poslanci dnes odsúhlasili 15-percentné spolufinancovanie projektu samosprávou.

Palác na Štefánikovej ulici sa má zrekonštruovať za odhadovaných 578.124 eur. Z 85 percent čiastku zaplatia nórske fondy, zvyšných 15 percent, teda asi 86.718 eur, mestská časť. Palác sa má za asi rok zastrešiť novou keramickou krytinou – bobrovkou, opraviť a omietnuť sa má čelná a dvorová fasáda i súvisiace časti zastrešenia a fasády. Rozpočet projektu tiež zahŕňa výdavky na riadenie projektu, odborné konzultácie nórskych odborníkov, stavebný dozor či náklady na publicitu a propagáciu projektu, napríklad workshop o histórii a budúcnosti paláca. Objekt musí byť opravený do konca apríla budúceho roku.

Pisztoryho palác, ktorý má mestská časť zverený do správy, dal postaviť lekárnik židovského pôvodu Felix Pisztory v 90. rokoch 19. storočia v eklektickom štýle ako vlastný domov a ambulanciu. V budove sídlilo počas druhej svetovej vojny nemecké veľvyslanectvo, neskôr v období socializmu Leninovo múzeum. Bočné krídlo paláca sa do roku 2005 využívalo ako Dom zahraničných Slovákov. Odvtedy bol palác prázdny a chátral. K vybaveniu bývalého múzea patrí aj kino v suteréne.

Od roku 2011 začala mestská časť meniť palác na Kultúrne centrum Pistory, spolupracuje preto s občianskym združením VIA CULTURA Inštitút pre kultúrnu politiku. Palác bol uprataný, zabezpečilo sa, aby doň netieklo, zbavili ho plesní a otvorili verejnosti. Od leta 2012 slúži ako nové komunitno-kultúrne centrum Starého Mesta so zvláštnou historickou atmosférou. Je to priestor pre umenie, kultúrne a vzdelávacie podujatia, diskusie či výstavy.