Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Bratislava

Podnikateľka Eleonóra M. neriskovala predvedenie a na súd prišla

Známa východoslovenská podnikateľka Eleonóra M. sa dnes dostavila na pojednávanie na Okresný súd Bratislava I, kde je spolu s ďalšími piatimi osobami obžalovaná z faktoringového podvodu a neodvedenia dane. V Bratislave, 10. februára 2015. Foto: TASR

Naposledy sa podnikateľka v prvej polovici novembra minulého roku na súd nedostavila a predseda senátu jej vtedy uložil poriadkovú pokutu vo výške 700 eur.

Bratislava 10. februára (TASR) - Známa východoslovenská podnikateľka Eleonóra M. sa dnes dostavila na pojednávanie na Okresný súd Bratislava I, kde je spolu s ďalšími piatimi osobami obžalovaná z faktoringového podvodu a neodvedenia dane. Súd však zatiaľ nezačal konať, keďže čaká na písomný súhlas jedného z obžalovaných na konanie v jeho neprítomnosti.

Len dvaja z deviatich predvolaných svedkov sa dostavili na dnešný proces so známou východoslovenskou podnikateľkou Eleonórou M., kde je na Okresnom súde Bratislava I spolu s ďalšími piatimi osobami obžalovaná z faktoringového podvodu a neodvedenia dane.

Hlavné pojednávanie v tejto kauze je naplánované od dnes do štvrtka 12. februára. Dnešný proces sa začal s približne hodinovým oneskorením, keďže senát čakal na písomný súhlas jedného z obžalovaných, aby sa mohlo konať v jeho neprítomnosti.



Naposledy sa podnikateľka v prvej polovici novembra minulého roku na súd nedostavila a predseda senátu jej uložil vtedy poriadkovú pokutu vo výške 700 eur. V prípade, žeby dnes na súd neprišla, mohla ju predviesť polícia. Medzi obžalovanými je aj Maroš M., ktorý bol odsúdený za podvod pri výstavbe nájomných bytov v košickej lokalite Furča. Eleonóra M. v marci minulého roka uviedla, že Maroša M. vôbec nepozná.

Podľa prvého bodu obžaloby mala Eleonóra M. s Marošom M., Dušanom K. a Marekom K. v roku 2007 presvedčiť konateľa banskobystrickej firmy, že ak podpíše faktoringovú zmluvu, túto spoločnosť získa. Potom mali vyhotoviť tri falošné dodávateľské faktúry. Údajné pohľadávky vyplývajúce z týchto faktúr previedli na faktoringovú spoločnosť, ktorá Eleonóre M. podľa obžaloby vyplatila takmer 700.000 eur. Podľa druhého bodu obžaloby Eleonóra M., Donald D. a Petra M. od septembra 2007 nafingovali kúpu tlačiarenského stroja v hodnote takmer 3,2 milióna eur a na tomto základe si uplatnili nadmerný odpočet DPH vo výške viac ako 500.000 eur. Daňový úrad peniaze nevyplatil, pretože pri kontrole zistil neoprávnené uplatnenie odpočítania dane. V tejto kauze sa začalo pojednávať 10. marca 2014.

Iný súd - Krajský súd v Košiciach, koncom januára tohto roku potvrdil oslobodzujúci rozsudok pre Eleonóru M., kde bola obžalovaná zo zločinu neodvedenia dane a poistného. Kauza sa týkala neoprávneného uplatnenia si nadmerného odpočtu dane z pridanej hodnoty (DPH) v roku 2008 vo výške zhruba 33.000 eur za dodanie účtovníckeho softvéru. V kauze rozhodoval okresný aj krajský súd dvakrát. Prvýkrát okresný súd v októbri 2013 Eleonóru M. oslobodil s tým, že predložené dôkazy nepreukázali spáchanie trestného činu ani to, že k dodaniu softvéru naozaj nedošlo. Po odvolaní sa prokuratúry krajský súd vlani v máji tento rozsudok zrušil a vec vrátil na opätovné prerokovanie.