Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Polícia upozorňuje na nárast počtu internetových podvodov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Polícia preto opätovne apeluje na občanov, aby nedôverovali neznámym osobám, neposkytovali im osobné údaje a nedovolili im pripojiť sa k mobilným či softvérovým zariadeniam.

Bratislava 22. apríla (TASR) - Bratislavskí policajti upozorňujú na nárast počtu prípadov nového modelu podvodného konania na internete, pri ktorom dochádza k zneužitiu platobného prostriedku a k následným podvodným platbám zo strany neznámeho páchateľa. TASR o tom informovala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Veronika Martiniaková.

Spôsob spáchania trestného činu je podľa polície vo väčšine prípadov rovnaký. "Neznámy páchateľ cez jednu z bezplatných mobilných aplikácií slúžiacich na konverzáciu kontaktuje poškodených, ktorí ponúkajú na predaj rôzne veci na inzertných portáloch. Neznámy páchateľ sa následne spojí s poškodenými osobami a napíše im, či je inzerát aktuálny a či je možné tento tovar zaslať aj prostredníctvom kuriérskej služby, s čím poškodení súhlasia. Následne neznámy páchateľ zašle prostredníctvom správy web odkaz na internetovú stránku, kde sa majú poškodení zaregistrovať s cieľom získania peňazí a oboznámenia kuriérskej služby s obsahom zásielky a dodacou adresou," ozrejmila hovorkyňa. Poškodeným osobám sa na stránke zobrazí okno platobnej brány, kde vyplnia všetky údaje zo svojej platobnej karty vrátane bezpečnostného kódu a taktiež SMS kódu, ktorý im príde z banky. "Platby sú ihneď zrealizované, a tak poškodené osoby prichádzajú o svoje peniaze," doplnila.

Podľa polície ide o rôzne telefónne čísla, ktoré nie sú registrované na území SR, a tiež môže ísť o anonymný dobíjací predplatený systém bez uvedenia konkrétneho užívateľa (Česká republika, Poľsko, Rusko), pričom bankové účty, na ktoré podvodné platby odchádzajú, sú vo väčšine prípadov tiež mimo územia SR (Francúzsko, Rusko, Poľsko).

Polícia preto opätovne apeluje na občanov, aby nedôverovali neznámym osobám, neposkytovali im osobné údaje a nedovolili im pripojiť sa k mobilným či softvérovým zariadeniam.