Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Poslanci aj po škandáloch odobrili nové vedenie mestských podnikov

Na snímke primátor hlavného mesta SR Bratislavy Ivo Nesrovnal. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Prítomní občania za to poslancov vypískali.

Bratislava 24. septembra (TASR) – Bratislavské mestské podniky dostali nový manažment. Po takmer štyroch hodinách diskusie mestský parlament v jednom balíku schválil nové vedenie štyroch mestských akciových spoločností aj riaditeľov príspevkových organizácií mesta. Za uznesenie zahlasovalo 27 z 40 prítomných poslancov napriek tomu, že spôsob výberu vedenia podnikov má vyšetrovať Národná kriminálna agentúra (NAKA), víťazi boli dopredu známi a vznikli mnohé podozrenia zo zmanipulovaného výberového konania. Prítomní občania za to poslancov vypískali.

Novým šéfom Dopravného podniku Bratislava (DPB) by sa tak mal stať Milan Urban, Bratislavskú vodárenskú spoločnosť (BVS) má viesť Zsolt Lukáč, spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) Branislav Cimerman a na čelo Metro Bratislava sa má postaviť Vladimír Michálek. Týchto uchádzačov, z ktorých prvých troch odporučili na post šéfov podnikov členovia výberovej komisie, dnes mestský parlament schválil do predstavenstiev akciových spoločností mesta. Do funkcie predsedov ich ešte musí vymenovať valné zhromaždenie či predstavenstvo, v závislosti od stanov spoločnosti. Okrem spoločnosti OLO už všetkým šéfom mestských akcioviek skončilo funkčné obdobie.

Poslanci materiál o výmene v mestských podnikoch dostali v stredu (23.9.) pred polnocou a až dnes ráno im ho magistrát kopíroval a rozdával na stoly. Rovnako až dnes magistrát dokument zverejnil na webovej stránke pre informáciu občanom. Návrh uznesenia mal deväť strán a poslanci mali v jednom balíku schvaľovať zmeny stanov a výmenu vedenia až v 19 spoločnostiach. "Toto je mečiarizmus v praxi," vyhlásil šéf Bratislavského klubu Ján Budaj.

Poslanec Ján Hrčka preto navrhol bod z dnešného rokovania stiahnuť, podporilo ho však len 14 zo 40 prítomných poslancov. "V zákulisí bolo dohodnuté, ako to bude. Dali sme tam pečiatku Transparency International, lebo sme im tu dovolili sedieť a prizerať sa tomuto ochotníckemu divadlu," podotkol Hrčka, podľa ktorého je Nesrovnal prvý primátor, ktorý bol takto verejne prichytený pri klamaní. "A my tu v priamom prenose budeme hlasovať o bode, ktorý vyšetruje NAKA. To je vcelku silná káva," dodal.

"Toto boli politické dohody vydávané za transparentné výberové konania," podotkol zase poslanec Ondrej Dostál. Mená víťazov boli totiž známe už pred konkurzom a na internete sa tiež objavila nahrávka, ako primátorov poradca Roman Holeš ešte na jar pred oficiálnym ohlásením výberových konaní ponúka poslancom miesto vo vedení mestskej firmy OLO. Nesrovnal pritom pred komunálnymi voľbami sľuboval, že vedenie mestských akcioviek vyberie v konkurzoch prostredníctvom personálnej agentúry.

"Náš klub bol vynechaný odvšadiaľ, nedali ste nám nič. Ešte aj noc dlhých nožov za Vladimíra Mečiara bola demokratickejšia," podotkol poslanec Gábor Grendel. "Pán primátor, vy máte tak ďaleko od transparentnosti, ako ja od titulu kráľovnej krásy," poznamenala zase poslankyňa Jarmila Tvrdá, ktorá sa napríklad ocitla v jednej zo správnych rád, no nikto sa jej na to nepýtal.

Okrem šéfov mestských akcioviek, kde výberové konania niektorí poslanci označili za frašku, zastupiteľstvo schvaľovalo aj riaditeľov príspevkových organizácií mesta. "Tam ale ani nevieme, ako boli tvorené komisie, nebolo verejné vypočutie, neboli zverejnené životopisy. Tam organizátori už nestrácali toľko času a energie divadelnými kulisami," podotkol Dostál. "To je akože nenormálne, keď chcem poznať ľudí, ktorí sú tu navrhnutí? Veď ja som si ich v noci nezačala gugliť," podotkla Tvrdá.

Primátor Ivo Nesrovnal aj po takejto rozprave obhajoval proces ako transparentný a otvorený, keďže kandidáti museli predstúpiť pred verejnosť. Že už pred konkurzom boli známe mená víťazov, nechcel komentovať. "Nech to povie ten, kto vie, ako sa to stalo. Keď niekto vie, že boli nejaké mená dopredu, mal ísť na políciu. Ja som nastavil proces a rozhoduje výberová komisia," reagoval.

Poslanci schválili kompletné vedenie spoločností i dozorných rád. V predstavenstve DPB tak bude sedieť okrem Urbana aj Martin Erdössy, Alexander Sako, Jaroslav Štrba a Pavol Kubala. Do vedenia BVS poslanci okrem Lukáča odobrili Radoslava Daniša, Rastislava Gajarského, Petra Hallona, Andreja Medeho a Milana Trstenského. V predstavenstve OLO budú sedieť okrem Cimermana aj Martina Cziganyiková, Tomáš Mikuš, Július Papán a Rudolf Slezák. Predstavenstvo v spoločnosti Metro Bratislava budú tvoriť okrem Micháleka aj Želmíra Greifová, Juraj Šterbatý a Ildikó Virágová.