Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Bratislava

Poslanci Starého Mesta sa pre gang Nočných vlkov obrátili na starostu

Ruský prezident Vladimír Putin (vľavo) sa rozpráva s vodcom motorkárskej skupiny Noční vlci Alexandrom Zaldostanovom (vpravo), známym pod prezývkou Chirurg, počas návštevy tohot klubu v Jalte 12.júla 2012. Foto: TASR/AP

Žiadajú ho v ňom, aby dôkladne zvážil možnosť zakázania verejného zhromaždenia motorkárskeho klubu Noční vlci z Ruska pri vojnovom pamätníku Slavín, ktorý je na území Starého Mesta.

Bratislava 22. apríla (TASR) – Poslanci bratislavského Starého Mesta za SDKÚ-DS poslali starostovi mestskej časti Radoslavovi Števčíkovi list. Žiadajú ho v ňom, aby dôkladne zvážil možnosť zakázania verejného zhromaždenia motorkárskeho klubu Noční vlci z Ruska pri vojnovom pamätníku Slavín, ktorý je na území Starého Mesta. Ak by gang tento zákaz nerešpektoval, požadujú, aby sa obrátil na políciu s prosbou o súčinnosť.

Podľa poslancov Barbory Oráčovej a Martina Gajdoša, ktorí sú pod listom podpísaní, sú Noční vlci známi agresívnymi vyjadreniami, demonštráciou sily a propagáciou vojny. Zároveň tvrdia, že títo členovia sa chvália osobnou účasťou v bojoch na Ukrajine a chcú zneužiť oslavy konca 2. svetovej vojny jazdou po Európe.

"Považujeme to za pošliapanie pamiatky desiatok miliónov obetí vojny. Nemôžeme pripustiť, aby bolo na túto provokáciu zneužité hlavné mesto SR a vojnový pamätník Slavín,"
uviedli v liste.

Varujú pred reálnym nebezpečenstvom narušovania verejného poriadku na Slavíne, násilia a porušovania ľudských práv. "Upozorňujeme na hroziace porušovanie ústavy, zákonov a medzinárodných zmlúv, ktorými je Slovenská republika viazaná," píšu poslanci.

Mestská časť Staré Mesto pre TASR uviedla, že do dnešného dňa jej Noční jazdci neohlásili žiadne zhromaždenie. Každý, kto má záujem o organizovanie zhromaždenia, má pritom podľa zákona povinnosť to nahlásiť. "Autorov výzvy chceme ubezpečiť, že Staré Mesto bude dôsledne dodržiavať všetky paragrafy zákona o zhromaždovacom práve. Situáciu monitorujeme v súčinnosti s políciou," povedala Nora Remiarová z komunikačného oddelenia mestskej časti.

Noční vlci sa plánujú zastaviť na Slavíne 2. mája, a to v rámci svojej jazdy z Moskvy do Berlína. Veľvyslanectvo Ruskej federácie na Slovensku vyhlásilo, že jazda ruského motorkárskeho klubu nie je provokáciou a, naopak, je venovaná 70. výročiu ukončenia 2. svetovej vojny.