Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Bratislava

Pri presklenom úli sa deti naučia, ako žijú včely

Vo Vodárenskej komunitnej záhrade otvorili čiastočne presklený úľ pre včely. Ten má slúžiť pre vzdelávanie detí. Bratislava, 15. júna 2015. Foto: TASR - Michal Svítok

Po skončení projektu pokračujú mestské včely vo vzdelávaní žiakov materských a základných škôl prostredníctvom preskleného úľa, ktorý je súčasťou celého výučbového programu o včelách.

Bratislava 20. júna (TASR) - Tento týždeň otvorili v Bratislave prvý presklený úľ. Fanúšikovia medonosného hmyzu ho nájdu vo Vodárenskej záhrade BVS. Úle tam osadili už vlani v rámci projektu Nevyšliapanou cestou neziskovej organizácie Živica, ktorý mestské "včelie domovy" priniesol aj do Zvolena. Po skončení projektu pokračujú mestské včely vo vzdelávaní žiakov materských a základných škôl prostredníctvom preskleného úľa, ktorý je súčasťou celého výučbového programu o včelách. Ako uviedol pre TASR riaditeľ Živice Juraj Hipš, ten ešte od septembra doplní stolová hra o usilovných opeľovačoch.

Špeciálne upravený úľ umožňuje deťom pozorovať včelí život z bezprostrednej blízkosti z rôznych strán a zároveň minimalizuje nebezpečenstvo uštipnutia. "Žiaci sa hravou a interaktívnou formou dozvedia nielen zaujímavosti o včelách, ako sa o ne starať, prečo sú dôležité, ale aj to, čo včely ohrozuje a ako im môžeme pomôcť," vysvetľuje Petra Ježeková, včelárka zo Živice, ktorá má program na starosti. "Deti môžu ochutnávať med, rozprávajú sa o ňom. Snažíme sa im vyvracať mýty o tom, že mestský med nie je zdravý," dopĺňa Hipš k výučbovému programu, do ktorého patria aj rôzne pohybové hry.

Vyučovacia hodina trvá 45 minút. Počas nej lektorka deťom vysvetlí, ako včely žijú, aké sú ich úlohy v úli, ako sa rozdeľujú, či akú dôležitú pozíciu má včelia kráľovná. "Neskôr sa zahrajú na malých včelárov, nasadia si včelárske klobúky a idú k presklenému úľu, aby si pozreli, ako naozaj vyzerá medový plast, môžu si vyskúšať, ako sa včely odháňajú dymákom," približuje Zuzana Dovalová zo Živice. Ako ďalej zdôraznila, deti sa v rámci tohto programu naučia zároveň rešpektu k medonosným tvorom a ako sa majú správať, aby včely zbytočne nedráždili. Pred hrou na včelárov dostanú balíček bezpečnostných pravidiel: "Aby sa veľmi pri úli nemetali, veľmi sa nezaháňali a hlavne nechodili pred letáč, kadiaľ včely dolietavajú."

Namáhavú prácu medonosného hmyzu - "zber nektáru" si malí včelári vyskúšajú aj sami v podobe jednoduchej aktivity - prenášajú vodu z misky do misky. Na záver sa dozvedia, čo môžu pre včielky urobiť. "Stavať hmyzie hotely pre samotárske včely a čmeliaky, vysádzať medonosné rastliny a kvety," dodáva Dovalová na margo bezplatného výučbového programu, ktorý je vhodný pre deti od 4 do 10 rokov.