Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Pri dani za psa sa dá ušetriť, stačí ho vziať z útulku či vycvičiť

Na snímke pes leží v koterci v útulku pre psov počas akcie Vianoce a opustené psíky v Poprade 29. decembra 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

V priemere 35 eur zaplatia Bratislavčania ročne za svojho štvornohého miláčika na daniach.

Bratislava 25. januára (TASR) – V priemere 35 eur zaplatia Bratislavčania ročne za svojho štvornohého miláčika na daniach. Výšku miestnej dane si určujú jednotlivé mestské časti, avšak rovnako si stanovujú aj podmienky na jej zníženie. Menej tak môže psičkár zaplatiť, ak si napríklad vezme psa z útulku alebo ak predloží doklad o základnom výcviku zvieraťa.

"Vlastníci psov majú možnosť získať rôzne úľavy. Za psa, ktorý absolvoval všestrannú skúšku podľa národného a medzinárodného skúšobného poriadku, zaplatí majiteľ len 10 eur ročne, čím je táto daň jednou z najnižších," vysvetľuje Marek Tettinger, hovorca bratislavskej mestskej časti Nové Mesto, kde majitelia psov platia jednu z najvyšších daní za psa v hlavnom meste. Šplhá sa na 50 eur. "Nižšia daň za psa je signálom pre zodpovedných chovateľov, ktorí so psom absolvujú výcvik," podotýka Tettinger.

Ak si psa Novomešťan vezme z útulku alebo je zviera sterilizované, sadza sa zníži na 25 eur. Ak je vlastníkom psa senior, ktorého jediným príjmom je starobný alebo invalidný dôchodok, platí len desaťeurovú daň. Niektoré bratislavské samosprávy tiež napríklad oslobodzujú od dane občanov s ťažkým zdravotným postihnutím a v Rači sa dani za prvého psa vyhnú obyvatelia, ktorí sú držiteľmi Zlatej Janského plakety. Viac sa, naopak, platí za psa, ktorý stráži objekt na podnikateľské účely.

"Daň za psa nemá byť trestom, ale mala by aspoň čiastočne pokryť náklady obce na upratovanie po psoch či vytváranie nových venčísk," vraví hovorca Nového Mesta, v ktorom je evidovaných 1974 psov. Ich majitelia majú v mestskej časti k dispozícii 38 stojanov na vrecká na psie exkrementy a 77 košov. Samospráva tiež zakúpila na psie exkrementy špecializovaný vysávač.

"Vyprázdňovanie a opravy viac ako 200 košov na psie exkrementy, dopĺňanie vreciek alebo čistenie verejných priestranstiev,"
vymenúva hovorkyňa bratislavskej Petržalky Michaela Platznerová, kam samospráva dáva peniaze z dane za psa. Vlani na dani vybrala 180.000 eur. Petržalka investuje aj do motivačných projektov, napríklad za riadne odvedenú daň dostane majiteľ zdarma 250 vreciek.

V najväčšej mestskej časti je dnes registrovaných takmer 5600 psov, ale samospráva odhaduje, že sa ich tam pohybuje dvakrát toľko. Z peňazí podľa Platznerovej pre psov vytvára aj oplotené výbehy. Vlani vznikli z tých peňazí nové aj v Ružinove. "Otvorili sme dva voľné výbehy pre psov aj s prvkami agility, na Ostredkoch a v Prievoze, a hľadáme ďalšie miesta na takéto výbehy," vraví hovorkyňa Ružinova Miroslava Štrosová.

Samospráva Nového Mesta zase pripomína vznik dvoch dočasných plôch na venčenie. "Našou snahou je vymedziť určité priestory, kde by mohli psi voľne behať bez rizika nežiadaného stretu s inými návštevníkmi verejných priestranstiev," dodal Tettinger. Mestská časť chce, aby pribudli aj ďalšie podobné priestory.