Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Prípad Michaela D., ktorý zaútočil v tureckom bistre, je už na NS SR

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Obhajca Peter Múkera vtedy argumentoval jeho ťažkým stupňom opitosti v čase útoku.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Prípadom Michaela D., ktorého v auguste Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, odsúdil na štyri roky nepodmienečne za minuloročný útok v tureckom bistre v Banskej Bystrici, sa bude v budúcnosti zaoberať Najvyšší súd (NS) SR.

Išlo o prvý prípad, keď prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal obžalobu na ŠTS za trestný čin vraždy v štádiu pokusu s extrémistickým motívom. Odvolanie voči verdiktu ŠTS prišlo na NS SR v druhej polovici minulého mesiaca a verejné zasadnutie nie je v prípade zatiaľ vytýčené. TASR o tom informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Michael D. vlani 1. decembra na námestí v Banskej Bystrici vošiel do priestorov bistra s kebabom, kde sa nachádzala aj turecká štátna vlajka. Okrem hostí boli v bistre osoby tureckej a albánskej národnosti, ktoré boli moslimského vierovyznania. Hoci ho nikto neprovokoval, správal sa agresívne a vyhrážal sa. Kričal, že moslimov pozabíja, a smeroval na ich adresu hanlivé slová a nadávky. Z priestorov bistra ho vyviedli von. Keď si po krátkej chvíli zamestnankyňa vyšla zapáliť cigaretu, zaútočil na ňu nožom – loveckou dýkou približne s 15-centimetrovou čepeľou. Silno ju bodol do líca, malo ísť o život ohrozujúci útok. Jej kolegovi sa ju podarilo vtiahnuť späť do bistra.

Obžalovaný na pojednávaní ŠTS 16. augusta uviedol, že si nič nepamätá. Nepopieral to, nemá dôvod neveriť svedkom, ktorí voči nemu vypovedali. Úmysel usmrtiť ženu aj rasový motív však vylúčil. "Sám som Cigán. Ľutujem, čo som urobil, poučil som sa a poškodenej sa ospravedlňujem," vyhlásil.

Obhajca Peter Múkera vtedy argumentoval jeho ťažkým stupňom opitosti v čase útoku. Po ňom mu namerali tri až štyri promile alkoholu. Rovnako aj tým, že pracovníčku bistra bodol raz do tváre, pritom, ak by ju chcel usmrtiť, bodal by viackrát a inde, teda do miest, kde sú životne dôležité orgány. Navyše po útoku podľa obhajcu neutiekol, zostal na mieste, kde ho našla polícia. Šesť mesiacov strávil vo väzbe. Je zamestnaný, má družku a dieťa.

ŠTS po vypočutí svedkov a oboznámení sa s listinnými dôkazmi prekvalifikoval obzvlášť závažný zločin vraždy v štádiu pokusu na ťažké ublíženie na zdraví. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v zmysle obžaloby navrhoval Michaelovi D. trest 21 rokov a osem mesiacov. Voči rozsudku sa odvolal.