Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Proces v kauze bytovej mafie sa nanovo opäť nepodaril otvoriť

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V kauze bytovej mafie je obžalovaných 14 osôb z podvodov, ktoré prebehli v rokoch 2004 až 2007.

Bratislava 3. júna (TASR) - Po viac ako roku a dvoch mesiacoch sa dnes pred senátom Okresného súdu Bratislava I opätovne nezačalo riadne pojednávať v kauze bytovej mafie s hlavným obžalovaným Jozefom D., ktorý sa vydáva za policajného agenta, a ďalšími obžalovanými.

Dôvodom bolo, že obžalovaný Peter M. sa nedostavil a predseda senátu musel proces odročiť na 14., 15. a 16. októbra. V tomto termíne by sa mal konečne proces nanovo otvoriť výsluchom obžalovaných a poškodených. Voči jednému z obžalovaných Jozefovi T. koná súd ako voči ušlému.

Dôvodom dnešného odročenia je aj skutočnosť, že súd musí dať preložiť spisový materiál do maďarčiny a nemčiny, keďže traja z poškodených sú maďarskej národnosti a jeden z poškodených žije v Nemecku. Spisový materiál v tejto kauze je rozsiahly, má približne 12.000 strán.

Nakoľko ide o nové zloženie senátu viacerí obžalovaní požiadali o vykonanie dokazovania od začiatku. Naposledy v marci tohto roku z dôvodu neúčasti troch obžalovaných súd v kauze nekonal. Za marcovú neúčasť na súde udelil dnes predseda senátu hlavnému obžalovanému Jozefovi D. poriadkovú pokutu 500 eur. Po tom, ako sa pôvodný sudca a v súčasnosti obvinený Pavol D. vzdal k 1. máju minulého roku funkcie sudcu, značne to skomplikovalo doriešenie viacerých káuz, ktoré mu boli pridelené, vrátane tejto kauzy bytovej mafie.

Posledné pojednávanie v kauze bytovej mafie s obžalovaným Jozefom D., ktorý bol údajne agentom či príslušníkom Policajného zboru, sa na začiatku marca minulého roka konalo pred Okresným súdom Bratislava I s vylúčením verejnosti. Rozhodol o tom na úvod procesu vtedajší spomínaný predseda senátu Okresného súdu Bratislava I a exsudca Pavol D.

V kauze bytovej mafie je obžalovaných 14 osôb z podvodov, ktoré prebehli v rokoch 2004 až 2007. Nehnuteľnosti v miliónových hodnotách prevádzali nastrčené osoby – herci za niekoľko tisíc korún. Organizátori ich vybavili falošnými dokladmi totožnosti. Tzv. herci sa potom vydávali za skutočných vlastníkov a podpisovali potrebné dokumenty. Podvodníkom sa takto podarilo získať nehnuteľnosti v bratislavských Rusovciach, byt v Senici či dom v centre Bratislavy. Jozef D. pred Okresným súdom Bratislava I už v októbri 2011 vypovedal, že pôsobil ako agent kriminálneho spravodajstva.

Tvrdenia Jozefa D. o tom, že vysokým policajným predstaviteľom odovzdával čierne peniaze z trestnej činnosti, sú výmysly. "Jediní, kto tu hovorí pravdu, sme my, jediný, kto tu usvedčujúco klame, je tento pán. Veci, čo hovorí, okrem tých, ktoré súvisia s prácou proti organizovaným skupinám, sú výmysly," vyhlásil koncom októbra 2013 minister vnútra Robert Kaliňák.

Táto súdna kauza môže mať komplikovaný priebeh po odstúpení spomínaného Pavla D. z funkcie sudcu. Figuruje tu okrem spomínaných 14 obžalovaných až približne 30 riadnych a náhradných advokátov. Celé mesiace sa v prípade od roku 2011 nepojednávalo z dôvodu viacerých procesných prekážok.