Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Bratislava

Projekt Klingerka rozšíria, investor avizuje udržateľnú mestskú štvrť

Klingerka, foto z archívu Foto: JTRE/KLINGERKA

Developer deklaruje, že stav životného prostredia v lokalite zlepší odstránenie environmentálnych záťaží z minulosti.

Bratislava 24. júla (TASR) - Developerský projekt Klingerka v bratislavskom Ružinove, za ktorým stojí spoločnosť J&T Real Estate (JTRE), sa rozšíri a z bývalej priemyselnej lokality má vytvoriť udržateľnú mestskú štvrť. TASR o tom informoval hovorca investora Daniel Suchý s tým, že pokračovaním projektu nadviažu na aktuálne rozostavanú prvú fázu s bytovou vežou, administratívnou budovou a verejným parkom.

"Pokračovanie Klingerky vyrastie v mestskom bloku medzi Košickou, Prístavnou, Pláteníckou ulicou a Mlynskými nivami. Prinesie viac ako 600 bytov a apartmánov, priestory pre obchody, gastro a iné doplnkové služby v parteri na Košickej ulici a v pavilónoch na Pláteníckej," spresnil Suchý. Mestskú štruktúru má podľa jeho slov doplniť administratívna veža s prenajímateľnou plochou takmer 31.000 štvorcových metrov. K dispozícii má byť viac ako 1700 parkovacích miest v podzemných garážach.

"Jednotlivé objekty vytvoria klesajúcu líniovú zástavbu pozdĺž Košickej ulice s výškovou dominantou v nároží od Prístavnej. Verejné zelené vnútrobloky s pavilónmi sa citlivo napoja na Klingerovu kolóniu," priblížil hovorca. Investor ráta aj s voľným koridorom pre budúcu trasu električky na jeho pozemkoch.

V najbližšom čase predloží zámer pokračovania projektu Klingerka na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA). Súčasťou architektonického návrhu je riešenie dopravnej situácie v lokalite. "Projekt počíta s vybudovaním električkovej trate spájajúcej Petržalku a Ružinov cez Pribinovu, Košickú a Miletičovu ulicu. Plánovaná električka doplní existujúce zastávky autobusov a trolejbusov na Košickej, Landererovej, Prístavnej a Mlynských nivách," poznamenal Suchý.

Súčasťou zámeru je aj kompletná rekonštrukcia Pláteníckej ulice. V rámci nej vznikne nový chodník pre peších a pozdĺžne verejné parkovacie miesta. Cyklisti majú získať bezpečné napojenie na Košickú a Prístavnú ulicu obojsmernou cyklotrasou oddelenou od cesty zeleňou. Na Prístavnej pribudne aj nový cykloprechod so svetelnou signalizáciou.

Developer deklaruje, že stav životného prostredia v lokalite zlepší odstránenie environmentálnych záťaží z minulosti. Tie sú výsledkom viac ako storočného pôsobenia priemyselnej výroby a tiež bombardovania rafinérie Apollo počas druhej svetovej vojny. V roku 2018 bol realizovaný geologický prieskum a v nadväznosti na jeho výsledky bola vypracovaná a schválená riziková analýza.

Sanáciu územia má podľa investora na starosti špecializovaná firma. "Jej súčasťou budú podzemné steny, ktoré zabránia ďalšiemu šíreniu znečistenia podzemnými vodami a dekontaminácia pod objektmi bude zabezpečená kompletným odťažením znečistenej zeminy," spresnil Suchý.