Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Rača rozšíri cintorín, pribudnúť tu majú stovky hrobových miest

Ilustračné foto. Foto: TASR/KR PZ v Nitre

To, že Bratislava trpí nedostatkom hrobových a urnových miest potvrdzuje aj oficiálna správa pohrebníctva Marianum z roku 2013.

Bratislava 7. júna (TASR) - Bratislavská mestská časť Rača rozšíri miestny cintorín, pribudnúť tak majú na ňom nové hrobové i urnové miesta. Rača totiž vďaka zámene pozemkov medzi ministerstvom vnútra a hlavným mestom získala vedľa už existujúceho cintorína pozemok o výmere 305 štvorcových metrov (m2). TASR o tom informovala hovorkyňa starostu Rače Eva Miklánková.

"Spomínaný pozemok sa nachádza medzi školským dvorom cirkevnej základnej školy a severnou hranicou cintorína. Škola ho však nevyužívala kvôli havarijnému stavu starého múru," vysvetlil starosta Rače Peter Pilinský. Tvrdí, že samospráva ho vie využiť veľmi efektívne. Podľa predbežných odhadov by tu mohlo pribudnúť takmer 50 klasických hrobov a urnová stena s približne 240 miestami.

Starosta mestskej časti sa už v piatok (5.6.) stretol s vedením cirkevnej školy a pohrebníctva mesta Bratislavy Marianum, aby sa dohodli na ďalšom postupe. "Spravíme obhliadku a znalecké posudky na stromy, ktoré sa na tomto pozemku nachádzajú. Ak budú v dobrom zdravotnom stave, zachováme ich v čo najväčšej miere, a to aj na úkor počtu hrobových miest," konštatoval Pilinský.

To, že Bratislava trpí nedostatkom hrobových a urnových miest potvrdzuje aj oficiálna správa pohrebníctva Marianum z roku 2013. Podľa nej už nemalo hlavné mesto k dispozícii v Rači žiadny voľný hrob. Marianum pritom potrebuje ročne na pochovanie približne 400 až 600 nových hrobových miest. Podľa správy z roku 2013 pri ich voľnom počte 1851 a spomínanej ročnej potrebe, zostáva kapacita cintorínov v správe pohrebníctva Marianum na tri až štyri a pol roka.

"V súčasnosti teda máme miesta už len na jeden a pol až tri roky," uviedol Pilinský. Rozšírením cintorína v Rači by však mestská časť získala miesta na pochovanie na viac ako 10 rokov.

Nové miesta na mestské cintoríny rieši aj súčasne platný územný plán, ktorý počíta s vybudovaním úplne nového cintorína za račianskymi Komisárkami smerom na mesto Svätý Jur. Podľa mestskej časti však ide o agendu hlavného mesta a všetky pozemky na nový cintorín sú súkromné.