Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Rakúske obce platia za odpadové vody BVS menej, ako Bratislavčania

Bratislavská vodárenská spoločnosť Foto: TASR

Upozornil na to dnes predseda mestského Pravicového klubu Jozef Uhler.

Bratislava 25. júna (TASR) – Za odpadovú vodu platí Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) päť prihraničných rakúskych obcí, ktoré sú napojené na čistiareň odpadových vôd v bratislavskej Petržalke, významne menej, ako slovenské domácnosti. Upozornil na to dnes predseda mestského Pravicového klubu Jozef Uhler. Podľa jeho tvrdení rakúske obce platia za odvádzanie jedného kubického metra (m3) odpadových vôd 0,24 eura, pričom obyvatelia Bratislavy 0,92 eura. "Je to takmer štvornásobný rozdiel a nepokrýva to ekonomicky opodstatnené náklady," spresnil mestský poslanec.

Prihraničné rakúske obce boli na petržalskú čističku pripojené začiatkom 90. rokov. Podľa mestského poslanca to bolo v tom čase obojstranne výhodne. "Za jeden kubík odpadovej vody nám platili podstatne viac, ako sa vtedy platilo na Slovensku," skonštatoval Uhler. Situácia sa ale zmenila po roku 2007, keď pod vplyvom zlepšenia ekonomickej situácie na Slovensku narástli opodstatnené náklady na čističku odpadových vôd.

Podľa Uhlera dnes rakúsky občan zaplatí obci za jeden m3 odpadových vôd 2,50 eura. Tá však zaplatí za rovnaké množstvo BVS len 0,24 eura. "To, čo sa deje dnes, spôsobuje, že BVS prichádza o 800.000 eur ročne," upozornil poslanec. Ako tvrdí, súčasná zmluva medzi piatimi rakúskymi obcami a BVS platí do roka 2017, no zrejme ju už nebude možné zmeniť. "Dajú sa ale nastaviť parametre do budúcna od roku 2017. Preto je potrebné rokovať už dnes," skonštatoval Uhler.

Predseda Predstavenstva BVS Stanislava Beňa uviedol, že sa snažia s rakúskymi obcami rokovať o spravodlivej cene za odvádzanie a čistenie odpadových vôd. Ako spresnil, je to cena, ktorá bola schválená na valnom zhromaždení, potvrdená Úradom pre reguláciu sieťových odvetví a ktorú platia ostatní zákazníci a akcionári BVS. Rakúšania ale podľa predsedu s cenou 0,92 eura za m3 odpadových vôd nesúhlasia. "Žiadajú nižšiu cenu, ktorú momentálne nie sme pripravení akceptovať," uviedol Beňo. Istý kompromis pripúšťa, ale len na určité prechodné obdobie. "Zmluva platí do 31. júla 2017. V prípade, že by pristúpili skôr k plateniu vyššej sumy, a tá by bola pre BVS výhodná, vieme ísť aj skôr na nejakú inú sumu, nižšiu ako 0,92 eura," priblížil. Po vypršaní platnosti zmluvy treba podľa neho následne vypočítať optimálnu cenu, aby BVS nebola ďalej stratová. Novú zmluvu navrhuje uzavrieť na kratšie obdobie.

Námestníčka primátora Iveta Plšeková na dnešnom rokovaní mestských poslancov podotkla, že päť dotknutých rakúskych obcí uvažuje aj nad alternatívou vybudovania vlastnej čističky.

Mestské zastupiteľstvo na svojom dnešnom rokovaní nakoniec požiadalo bratislavského primátora Iva Nesrovnala, aby ako zástupca majoritného akcionára BVS zaviazal predstavenstvo spoločnosti rokovať s dotknutými rakúskymi obcami o rovnakej cene za odvádzanie odpadových vôd, akú platia slovenské domácnosti.