Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

V Petržalke zbierajú pre ľudí bez domova šatstvo i potraviny

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Zbierka šatstva na pomoc bezdomovcom potrvá do 27. novembra.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Šatstvo, uteráky, posteľnú bielizeň, prikrývky či trvanlivé potraviny – aj to môžu priniesť obyvatelia bratislavskej Petržalky na miestny úrad a pomôcť tak ľuďom bez domova. Zbierku, ktorá samospráva pre bezdomovcov organizuje, potrvá do 27. novembra.

"Práca s bezdomovcami, ktorých je v súčasnosti na území Petržalky približne 300, je veľmi náročná, preto mestská časť víta každý podnet, ale aj pomoc od obyvateľov," vraví hovorkyňa Petržalky Michaela Platznerová. Doniesť šastvo či potraviny môžu obyvatelia na na oddelenie sociálnych vecí miestneho úradu na Kutlíkovu ulicu.

Mestská časť podľa Platznerovej ľudí bez domova monitoruje počas celého roka, no s prichádzajúcou zimou svoje pôsobenie v teréne zintenzívňuje. "Vďaka detailnému poznaniu týchto ľudí na mieste, kde žijú, im dokážeme účinne pomáhať," podotkla hovorkyňa.

Pracovníci úradu podľa nej nosia ľuďom čiapky, rukavice, ponožky, teplé spodné oblečenie i deky. Spolu s materiálnou pomocou ponúkajú aj sociálne poradenstvo a ľuďom s trvalým pobytom v Petržalke i možnosť získať jednorazovú finančnú výpomoc.

"V zimných mesiacoch zaznamenávame v teréne menej ľudí bez domova, nakoľko viacerí na toto obdobie odchádzajú do útulkov, krízových centier alebo k známym či príbuzným. Napriek tomu na uliciach môžeme stále nájsť množstvo ľudí odkázaných na pomoc od iných," podotkla vedúca oddelenia sociálnych vecí Alena Halčáková.

Aj pracovníci Okrskovej stanice mestskej polície Bratislava-Petržalka pravidelne monitorujú všetky lokality, kde sa bezdomovci zdržiavajú a opakovane s nimi riešia priestupky v súvislosti s dodržiavaním čistoty a poriadku.

Na Štedrý deň sa samospráva opäť chystá pre ľudí bez domova pripraviť vianočnú kapustnicu.