Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Bratislava

REPORTÁŽ: Ilustrátor Slniečka Miroslav Cipár vystavuje v Bratislave

Miroslav Cipár, ilustračné foto. Foto: TASR/Tomáš Halász

Výstava Miroslava Cipára má v danom čase na danom mieste veľký význam.

Bratislava 16. septembra (TABLET.TV) - V galerijnom priestore, ktorý otvára Slovenské múzeum dizajnu v podkroví Hurbanových kasární, bude od 18. septembra do konca januára 2016 predstavená monografická výstava Univerzálny tvorca Miroslav Cipár.

Výstava Miroslava Cipára má v danom čase na danom mieste veľký význam. Autor daroval do zbierok múzea približne 5600 artefaktov zo svojej tvorby, čo je značná časť jeho diela. Múzeum dizajnu cíti záväzok usporiadať aspoň z časti tohto veľkorysého daru výstavu.

Kurátor výstavy Ľubomír Longauer chce upriamiť pozornosť na šírku Cipárovej činnosti v oblasti dizajnu a zdôrazniť súvislosti v rámci jeho rozsiahlej tvorby. Sám autor sa čiastočne charakterizoval, keď sa nazval krasopiscom. Kurátor výstavy dopĺňa ďalšie oblasti jeho tvorby, ktoré predstavuje na výstave – v niekoľkých častiach bude Miroslav Cipár predstavený ako krasopisec, typograf, tvorca značiek a piktogramov,ilustrátor,kresliar,maliar.

Miroslav Cipár sa narodil 8. januára 1935 vo Vysokej nad Kysucou. Po štúdiu na gymnáziu v Žiline (1945 – 1953) odišiel študovať do Bratislavy, najskôr na Vyššiu školu pedagogickú (1953 – 1955) a neskôr študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave u profesorov Vincenta Hložníka a Petra Matejku. Pracoval ako pedagóg v Indii – Children's Book Institute v New Dehli (1971 – 1972). Od roku 1961 pôsobí až do súčasnosti v Bratislave ako umelec v slobodnom povolaní. V 60. rokoch bol členom Clubu grafikov. Je jedným z najplodnejších slovenských umelcov, rozsah jeho činnosti je veľmi široký. Ilustroval a upravil stovky kníh, kreslil do časopisov Slniečko, Ohník, Zornička, upravoval časopis Mladá tvorba, navrhoval plagáty, je najúspešnejším slovenským autorom značiek a patrí k najlepším slovenským kaligrafom.