Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

RTVS vypovedala zmluvu aktivistom,ktorí pri rozhlase vytvorili záhradu

Na snímke osvetlená budova Slovenského rozhlasu RTVS na Mýtnej ulici v Bratislave Foto: TASR - Michal Svítok

Záhradu ale zatvoriť RTVS nechce. V projekte plánuje pokračovať, no už bez jeho autorov.

Bratislava 10. novembra (TASR) – Aktivistom, ktorí prišli vlani s nápadom vytvoriť na terase Slovenského rozhlasu v Bratislave záhradu, RTVS vypovedala zmluvu. Tvrdí, že boli už dlho nespokojní s tým, ako sa občianske združenie o priestor záhrady stará a opisuje neporiadok i zanedbané rastliny. Záhradu ale zatvoriť RTVS nechce. V projekte plánuje pokračovať, no už bez jeho autorov.

Záhradu na Mýtnej ulici otvorili v septembri minulého roku a dostala názov Pod pyramídou. Dominika Belanská z občianskeho združenia Jedlé mesto vtedy podotýkala, že priestor bol pre verejnosť dlho zatvorený, pritom mal vždy veľký potenciál stať sa miestom, ktoré bude slúžiť miestnym komunitám. Na záhradu, kde sa pestovali okresné i jedlé rastliny, ho potom premenili dobrovoľníci v spolupráci s RTVS.

Po vyše roku, koncom augusta, však občianske združenie dostalo od RTVS výpoveď zo zmluvy. "Záhrada sa od svojho otvorenia pýšila rastúcou popularitou a obľúbenosťou. Zakrátko sa stala vyhľadávaným miestom nielen ľudí z okolia, ale aj množstva ďalších návštevníkov a turistov. Viac než stovka aktívnych záhradkárov sa tu pravidelne stretávala a vymieňala si svoje záhradkárske skúsenosti. Po terasách pobehovali deti a učili sa polievať rastliny," opisuje život na terase Belanská s tým, že to všetko bolo možné len vďaka množstvu hodín dobrovoľnej práce a profesionálnym skúsenostiam zapojených ľudí zo združenia.

"Napriek pozitívnym ohlasom zo strany verejnosti sa RTVS rozhodla spoluprácu ukončiť. Ukázalo sa, že zdanlivo rovnocenný vzťah oboch partnerov deklarovaný zmluvou o spolupráci, tak úplne rovnocenným nebol," podotkla Belanská.

PR manažér RTVS Juraj Kadáš ale tvrdí, že v záhrade často našli neporiadok, zaznamenali nedostatočnú starostlivosť o rastliny i nenaplnenie záväzkov zo strany združenia, ktoré malo za cieľ priestor záhrady prebudovať. "O týchto skutočnostiach sme občianske združenie neraz informovali nielen písomnou formou, ale aj na niekoľkých stretnutiach, no z ich strany absentovala spätná väzba, a tiež záujem tieto problémy a nedostatky aktívne riešiť," reagoval Kadáš pre TASR. Poukazuje i na to, že všetky ich tvrdenia vedia doložiť fotodokumentáciou.

"Keďže občianske združenie Jedlé mesto podľa nášho najlepšieho vedomia viacnásobne porušilo vzájomne dohodnuté zmluvné podmienky, 25. augusta sme mu adresovali doporučený list s oznámením o výpovedi zmluvného vzťahu," vysvetlil Kadáš. Aktivistom ešte plynie trojmesačná výpovedná lehota.

Kadáš tiež označil projekt za úspešný, ktorý ale nestojí a nepadá na spolupráci s občianskym združením. Treba si podľa neho uvedomiť, že záhrada nie je iba komunitným projektom, ale aj RTVS už priestor využíva na svoje podujatia. "Záhrada teda nekončí," zdôraznil. Momentálne je vo fáze zazimovania a ešte pred jej plánovaným jarným otvorením sa tam RTVS podľa Kadáša chystá zorganizovať predvianočné aktivity.

Belanská dúfa, že na jar bude združenie pokračovať vo "svojej misii", hoci už na inom mieste.