Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Rusovce, Jarovce a Čunovo nevybudujú okolo jazier rekreačné strediská

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Parkovanie áut na miestach, kde je to zakázané, nie je jediný problém pre návštevníkov Čunovských jazier.

Bratislava 31. júla (TASR) - Mestské časti Bratislavy – Rusovce, Jarovce a Čunovo - nevybudujú okolo priľahlých jazier rekreačné strediská. Obľúbené jazerá síce ležia v ich katastrálnom území, ale obce nevlastnia ani vodnú plochu, ani pozemky okolo nich. „Rusovské jazero sa nachádza v katastrálnom území Rusoviec, ale mestská časť nie je jeho vlastníkom. Patrí Lesom SR, ale pokiaľ je nám známe, nijaké zámery na úpravu okolia nemajú," potvrdila dnes pre TASR prednostka Miestneho úradu Rusovce Oľga Gáfriková.

Vicestarosta a poslanec Miestneho zastupiteľstva v Rusovciach Radovan Jenčík je naklonený tomu, aby sa okolo jazier vybudoval rekreačný areál, aj keď obec na to nemá vplyv. „Kúpanie by bolo bezpečnejšie vďaka plavčíkom. Areál a lesopark by bol čistý vďaka stálej službe," povedal pre TASR Jenčík s tým, že je potrebné brať do úvahy aj environmentálny aspekt. „Treba si uvedomiť, že jazerá ležia v chránenej krajinnej oblasti a sú v blízkosti strategického vodárenského zdroja, a preto k rozvoju tejto lokality treba pristupovať veľmi citlivo," dodal Jenčík.

Parkovanie áut na miestach, kde je to zakázané, nie je jediný problém pre návštevníkov Čunovských jazier. „Kúpanie je povolené len v malom čunovskom jazere. Vo veľkom by sa kúpať vôbec nemalo," konštatovala pre TASR starostka Mestskej časti Bratislava - Čunovo Gabriela Ferenčáková. Zmeniť podmienky a vybudovať v areáli rekreačné stredisko nie je v kompetencii obce. „Keďže obec nie je vlastníkom jazier a všetkých pozemkov okolo nich, vrátane prístupových ciest, nemôže areál ani ohradiť, ani uzamknúť bránou. Nieto ešte vybudovať z neho rekreačné zariadenie“, zdôraznila starostka Čunova.

Ani Mestská časť Bratislava - Jarovce neplánuje vybudovať v oblasti vodnej plochy, ktorá vznikla ťažbou štrku, rekreačné stredisko, hoci ide o lokalitu vyčlenenú v územnom pláne na rekreáciu a šport, potvrdil pre TASR starosta Pavel Škodler. „Vlastníkom pozemku je Urbárska spoločnosť, takže je v súkromnom vlastníctve. My ako obec do cudzieho majetku nemôžeme investovať peniaze, ani to nemôžeme riešiť. A na to, aby sme to odkúpili za trhovú cenu, nemáme peniaze,“ spresnil Škodler.