Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Po dobudovaní kanalizácie zrekonštruujú v Rusovciach Maďarskú ulicu

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Podmaník

Ako dnes potvrdil pre TASR starosta Rusoviec Dušan Antoš, je to okrem časti Gerulatskej ulice posledná ulica, na ktorej obyvatelia dosiaľ využívajú žumpy.

Bratislava 13. augusta (TASR) – V Mestskej časti Bratislava Rusovce dobudovávajú kanalizáciu na Maďarskej ulici. Ako dnes potvrdil pre TASR starosta Rusoviec Dušan Antoš, je to okrem časti Gerulatskej ulice posledná ulica, na ktorej obyvatelia dosiaľ využívajú žumpy. Obec si dala za cieľ skultivovať v dohľadnom čase nielen Maďarskú ulicu, ale aj celé jej okolie, povedal pre TASR vicestarosta Radovan Jenčík.

„Napriek rôznym komplikáciám sme po viacerých spoločných rokovaniach s generálnym riaditeľom Bratislavskej vodárenskej spoločnosti dospeli do štádia, že už dokončujeme kanalizáciu na Maďarskej ulici. Následne plánujeme nielen rekonštrukciu tejto ulice, ale aj celého okolia. Máme to už zaradené aj v rozpočte mestskej časti“, dodal Jenčík.

Rusovce intenzívne hľadajú peniaze na chod a zveľaďovanie obce aj z iných ako vlastných rozpočtových zdrojov. „Na opravu komunikácií a chodníkov sme získali v tomto roku 25.000 eur od Bratislavského samosprávneho kraja." Začiatkom roka sa mestská časť zapojila do výzvy ministerstva školstva a požiadala o dotáciu na rekonštrukciu a modernizáciu materskej školy v celkovej výške 51.060 eur. Nebola však zaradená medzi úspešných žiadateľov. Lepší výsledok dosiahla pri žiadosti o dotáciu na obstaranie územnoplánovacej dokumentácie obcí. Z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja získala maximálnu možnú podporu 18.403 eur. „Táto suma predstavuje až 80 percent z celkových nákladov na spracovanie územného plánu zóny Rusovce – sever“, potvrdil Jenčík.

Aj keď rozpočet Rusoviec nepatrí k najchudobnejším, boli by na tom, podľa Jenčíka, lepšie, keby sa všetci obyvatelia, ktorí tu žijú, prihlásili k trvalému pobytu. „Podielové dane, ktoré teraz idú do miest a obcí, kde majú títo obyvatelia trvalý pobyt, by tak mohli plynúť do našej mestskej časti. Mali by sme tak viac prostriedkov na zimnú údržbu, kosenie, zametanie a podobne“, dodal. Uvedomuje si však, že nikoho k tomu nemôžu prinútiť. „Jediná cesta je osveta, musia to pochopiť a chcieť to zmeniť", uzavrel vicestarosta Rusoviec.