Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislava

Hygienici vykonal na vianočných trhoch v Bratislave 65 kontrol

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Odborníci sa zamerali napríklad na kontrolu prípravy, manipulácie a podávania pokrmov a nápojov či kontrolu prevádzkovej hygieny.

Bratislava 19. januára (TASR) - Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave vykonal na vianočných trhoch v hlavnom meste celkom 65 kontrol v 40 zariadeniach stánkového a ambulantného predaja. Uložili deväť pokút v celkovej hodnote 1700 eur. TASR o tom informovala hovorkyňa úradu Katarína Nosálová.

"Uložených bolo deväť blokových pokút v celkovej sume 1700 eur a 17 opatrení na mieste. (...) Pri kontrolách bolo odobratých päť vzoriek pokrmov na laboratórnu analýzu, pričom všetky vzorky vyhoveli mikrobiologickým kritériám v zmysle platnej legislatívy," spresnila regionálna hygienička Eva Fitzová.

Odborníci sa zamerali napríklad na kontrolu prípravy, manipulácie a podávania pokrmov a nápojov či kontrolu prevádzkovej hygieny. Kontrolovali aj dodržiavanie zásad pri skladovaní potravín, dodržiavanie zásad osobnej hygieny zamestnancov a doklady odbornej a zdravotnej spôsobilosti zamestnancov. Súčasťou kontrol bol aj odber vzoriek na laboratórnu analýzu.

Medzi najčastejšie zistené nedostatky patrilo porušenie chladiaceho reťazca, suroviny po dátume spotreby, respektíve po dátume minimálnej trvanlivosti, potraviny neznámeho pôvodu, chýbajúce označenie na potravinách či zamestnanec bez dokladu o zdravotnej spôsobilosti.