Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Bratislava

Ružinov by mal hospodáriť s rozpočtom vyše 31,57 miliónov eur

Na snímke vľavo starosta mestskej časti Bratislava-Ružinov Dušan Pekár. Foto: TASR Štefan Puškáš

Najviac výdavkov, ktoré zahŕňajú ako bežné, tak kapitálové, a to vyše 16 miliónov eur, by malo ísť na vzdelávanie.

Bratislava 13. decembra (TASR) – Bratislavský Ružinov bude v budúcom roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške viac ako 31,57 milióna eur. Rozhodli o tom dnes poslanci na zasadnutí miestneho zastupiteľstva, keď schválili rozpočet mestskej časti na rok 2017 a zároveň zobrali na vedomie prognózu rozpočtu miestnej samosprávy na roky 2018 a 2019. Hlavnou úlohou pri tvorbe rozpočtu boli podľa starostu Dušana Pekára návrhy poslancov, poslaneckých klubov a komisií miestneho zastupiteľstva, ako aj podnety od zamestnancov miestneho úradu či samotných obyvateľov mestskej časti.

Najviac výdavkov, ktoré zahŕňajú ako bežné, tak kapitálové, a to vyše 16 miliónov eur, by malo ísť na vzdelávanie. V rámci tohto rozpočtového programu sa počíta napr. s pokračovaním rekonštrukcií niektorých materských a základných škôl, opravami terás, chodníkov či oplotenia niektorých predškolských a školských objektov, ale aj rekonštrukcií služobných bytov vo vybraných materských školách. Viac ako štyri milióny eur by malo poputovať na sociálnu pomoc a zabezpečenie sociálnych služieb. Tie sa týkajú financovania zariadení sociálnych služieb, starostlivosti o seniorov či rodiny a deti, vyčlenené by mali byť aj financie na pomoc ľuďom v sociálnej pomoci, ako aj na pochovávanie občanov.

Oblasť kultúry by mala byť podporená sumou vyše 1,7 milióna eur, v ktorej je okrem iného zahrnutá aj podpora kultúrnych a spoločenských podujatí na území mestskej časti a takmer milión eur by sa malo preinvestovať v rámci podpory športu. Program Prostredie pre život, ktorý zahŕňa aj verejnú zeleň či detské a športové ihriská, by mal získať vyše 1,5 milióna eur. Program Komunikácie a verejné priestranstvá, ktorý pokrýva správu a údržbu existujúcich komunikácií, ale aj výstavbu nových ciest a chodníkov, či budovanie nových cyklotrás by mal dostať vyše 1,425 milióna eur.

Prognóza rozpočtu mestskej časti Ružinov na rok 2018 odhaduje príjmy a výdavky vo výške 30.810.485 eur a pre rok 2019 financie vo výške 31.162.875 eur.