Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Bratislava

Ružinovčania majú obnovenú ďalšiu cestu a chodníky

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Obyvatelia predmetnej ulice sa zároveň okrem bezbariérových chodníkov môžu tešiť aj z bezbariérových zjazdov a nových vjazdov do domov.

Bratislava 8. októbra (TASR) – V bratislavskom Ružinove pribudla ďalšia zrekonštruovaná cesta spolu s chodníkmi, tentoraz vďaka súkromnému investorovi. Ten v súvislosti s výstavbou bytov pre svojich zamestnancov prisľúbil, že zároveň zrekonštruuje cestu na Nových záhradách I. "Som rád, že investor splnil svoj sľub, ktorý dal mestskej časti a obyvateľom tejto ulice ešte počas prezentácie svojho zámeru, teda pred začiatkom samotnej výstavby," uviedol ružinovský starosta Dušan Pekár.

Okrem nového povrchu komunikácie s novými odvodňovacími kanalizačnými vpustami a opravených okolitých chodníkov pribudol tiež odbočovací pruh na Mierovú ulicu, ochranné ostrovčeky pre peších a ďalší zrekonštruovaný chodník zo strany Mierovej ulice. Obyvatelia predmetnej ulice sa zároveň okrem bezbariérových chodníkov môžu tešiť aj z bezbariérových zjazdov a nových vjazdov do domov. Celkové náklady dosiahli 80.000 eur.

Nejde pritom o prvú takúto spoluprácu mestskej časti so súkromným investorom. Takto sa tento rok podarilo napríklad vybudovať detské ihrisko pre škôlkarov z Vietnamskej. "Na tento detský raj získala mestská časť dotáciu z bratislavskej župy, tá nepokryla všetky náklady. Vďaka súkromnému investorovi, ktorý na susednej ulici Na križovatkách staval bytový dom, tak na detskom ihrisku pribudli pieskoviská, lavičky, smetné koše a altánok," informovala TASR hovorkyňa Ružinova Marianna Šebová. Podobne sa podľa nej zachovali už aj v minulosti niektorí ďalší súkromí investori, ktorí zafinancovali napríklad revitalizáciu verejných priestranstiev, opravu ciest a chodníkov či rekonštrukciu Parku Andreja Hlinku.

Takéto "vylepšenie okolia stavieb" bude v budúcnosti riešiť zákon o miestnom poplatku za rozvoj, ktorý nadobudne účinnosť v novembri. V ňom je okrem iného presne zadefinované, na aké stavby sa poplatok vzťahuje a na čo musia byť takto vybrané peniaze použité. "Tento výnos musí samospráva investovať napríklad do miestnej komunikácie, parkovacích miest či parkov," doplnil Pekár s tým, že na zavedenie poplatku za rozvoj je potrebné prijatie všeobecne záväzného nariadenia.