Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Bratislava

Lamač nesúhlasí s návrhom zvyšovať dane z nehnuteľností

Bratislavský Lamač pri príchode smerom od Patrónky FOTO TASR/Renáta Minová

Bratislavský Lamač je ďalšou z mestských častí hlavného mesta, ktorá vyjadrila nesúhlas s návrhom mestského všeobecne záväzného nariadenia o dani z nehnuteľností.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Bratislavský Lamač je ďalšou z mestských častí hlavného mesta, ktorá vyjadrila nesúhlas s návrhom mestského všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o dani z nehnuteľností. Jednoznačné "NIE" návrhu zvýšiť dane v hlavnom meste povedali poslanci na dnešnom rokovaní miestneho zastupiteľstva.

Starosta Lamača Peter Šramko v tejto súvislosti uviedol, že bude od hlavného mesta požadovať informáciu o výsledkoch kontroly efektivity výberu daní, ktoré majú fyzické i právnické osoby v Bratislave za nehnuteľnosti platiť. "Obávam sa, že ak sa dane zvýšia, zasa sa to dotkne len tých poctivých, ktorí si svoje povinnosti plnia," povedal Šramko.

Návrh zmeny VZN o dani z nehnuteľností už odmietli napríklad v Karlovej Vsi či v Jarovciach. Za nehorázny označil návrh aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo.

Návrh ráta so 100-percentným a v niektorých prípadoch i vyšším zvýšením sadzieb daní. Týka sa to aj bytov, ktoré sú rozdelené do troch pásiem hlavného mesta. V okrajových častiach Rusovce, Jarovce, Čunovo, Lamač, Vajnory, Devín a Záhorská Bystrica sa sadzba podľa návrhu zvyšuje z 0,35 na 0,70 eura, v ďalších mestských častiach z 0,39 na 0,78 eura a v Starom Meste z 0,47 na 0,94 eura. Mestské zastupiteľstvo by sa malo návrhom VZN zaoberať v októbri.