Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Sedemminútový ohňostroj nad Dunajom sprevádzala európska hymna

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Tisíce ľudí ho sledovali z ulíc Starého Mesta, Vajanského a Rázusovho nábrežia, Mosta SNP i z petržalskej strany Dunaja.

Bratislava 1. januára (TASR) - Prvé minúty roka 2015 odštartoval v Bratislave takmer sedemminútový ohňostroj. Odpálený bol z kotviacej lode uprostred Dunaja a sprevádzala ho európska hymna. Tisíce ľudí ho sledovali z ulíc Starého Mesta, Vajanského a Rázusovho nábrežia, Mosta SNP i z petržalskej strany Dunaja. Neprekážala im ani mrazivá noc.



"Musela som sem prísť aspoň na chvíľku, proste to tu milujem," povedala pre TASR 72-ročná Bratislavčanka Ľudmila.



Silvestrovské oslavy lákali ľudí z rôznych kútov Slovenska. Napríklad z Michaloviec pricestovala do hlavného mesta 46-ročná Iveta. "Prvýkrát som prišla do Bratislavy za dcérou, chcela som vidieť, ako to tu vyzerá v noci na Silvestra," povedala.

Na snímke silvestrovské oslavy na Hlavnom námestí 31. decembra 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


V dave ľudí stálo i veľa zahraničných turistov, preto bol program 15. ročníka silvestrovských osláv moderovaný aj v angličtine. Organizátori pred oslavami odhadli, že do centra mesta by malo prísť viac než 30.000 ľudí.

Na snímke silvestrovské oslavy na Hlavnom námestí 31. decembra 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Silvestrovské oslavy mali dve centrá zábavy – Hviezdoslavovo a Hlavné námestie. Na Hviezdoslavovom námestí sa ľudia zabávali na diskotéke na ľade, z Hlavného námestia bola koncertná zóna.



Ako prvý vystúpil o 20. hodine nováčik bratislavských silvestrovských osláv, skupina Korben Dallas, zahral aj Traditional Club s Petrom Lipom, Polemic, po polnoci koncertovala kapela Billy Barman.  



Na bezpečnosť v meste dohliadali policajti mestskej a štátnej polície, súkromná bezpečnostná služba a hasiči. Do centier zábavy sa návštevníci dostali cez kontrolované vstupy, pri ktorých boli náhodné kontroly. Poskytnúť zdravotnícku pomoc boli pripravení aj zdravotníci, v teréne sa pohybovali i dobrovoľníci Slovenského Červeného kríža.

Oslavy Silvestra sa prenesú aj do osláv Nového roka a výročia vzniku Bratislavy ako hlavného mesta SR. Na Hlavnom námestí bude 1. januára 2015 novoročný koncert. Vystúpia skupiny Legacy, Bratislava Hot Serenaders a Traditional Club s Petrom Lipom.



Náklady na silvestrovské oslavy mesto vyčíslilo približne na 50.000 eur. Väčšinu však pokryli sponzorské príspevky, mesto prispelo asi štvrtinou sumy, ktorú investovalo do informačnej kampane, bezpečnostných opatrení či zabezpečenia čistoty verejných priestorov po oslavách.