Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

V Duálnej akadémii v Bratislave otvorili nové robotické pracovisko

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Ako uviedol riaditeľ školy Ľubomír Kyseľ, výroba v modernej automobilke si čoraz viac vyžaduje aj vzájomnú koordináciu a spoluprácu viacerých robotických zariadení.

Bratislava 8. decembra (TASR) – V Duálnej akadémii, ktorá prevádzkuje Súkromnú strednú odbornú školu automobilovú v Bratislave, otvorili v sobotu počas dňa otvorených dverí nové robotické pracovisko. Slúžiť bude najmä pre študentov duálneho vzdelávania od školského roka 2019/2020.

"Nové robotické laboratórium je logickým pokračovaním na ceste vzdelávania v oblasti techniky reflektujúcej požiadavky moderného priemyslu," povedal Eric Reuting, člen predstavenstva pre personálnu oblasť spoločnosti Volkswagen Slovakia, ktorá pracovisko vybavila novými zariadeniami. Učebne s robotmi využívali v akadémii aj doteraz, umožňovali najmä výučbu praktického programovania a základnej obsluhy robota.

Ako uviedol riaditeľ školy Ľubomír Kyseľ, výroba v modernej automobilke si čoraz viac vyžaduje aj vzájomnú koordináciu a spoluprácu viacerých robotických zariadení. Práve preto podľa neho nové pracovisko rieši vzájomné prepojenie dvoch robotov. Žiaci tak budú môcť pracovať s technológiami umožňujúcimi spájanie ocele a hliníka, s ktorými sa môžu stretnúť aj po ukončení štúdia a nástupe do zamestnania.

Okrem študentov bude pracovisko slúžiť pre všetky vekové kategórie, ktoré sa budú chcieť vzdelávať. "Priemysel 4.0 je tu. My sa pripravujeme a snažíme sa držať krok, lebo si myslíme, že automobilový priemysel natoľko pokročil, a predovšetkým ľudskú prácu budú jedného dňa nahrádzať roboty," povedal pre TASR riaditeľ školy. Ako vysvetlil pre TASR odborný školiteľ v Duálnej akadémii Ján Tokár, nové pracovisko pozostáva z dvoch robotov, ktoré medzi sebou kooperujú.

Predsedníčka Duálnej akadémie Jana Široká podotkla, že takéto robotické laboratórium nemá žiadna iná stredná škola na Slovensku. "Verím, že tento nový ostrov technológií priláka ďalších mladých ľudí k technike," poznamenala.

Duálna akadémiu založili pred troma rokmi. V tomto školskom roku podalo žiadosť na štúdium v systéme duálneho vzdelávania takmer 300 žiakov, prijatých bolo 100. Celkovo má Duálna akadémia 397 žiakov v piatich odboroch a z nich 310 študuje v systéme duálneho vzdelávania. Z celkového počtu sú medzi študentmi aj štyri študentky. Dni otvorených dverí budú v škole aj 12. decembra a 6. a 9. februára 2019.