Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

SNG spúšťa nový digitálny projekt k výročiu revolúcie

Námestie SNP v Bratislave 22.novembra 1989 Foto: TASR/Vladimír Benko

Návštevníci webovej stránky projektu môžu sledovať vývoj revolúcie vďaka denníku Čas-opis umelca Júliusa Kollera.

Bratislava 11. novembra (TASR) - V novom projekte Slovenskej národnej galérie (SNG) s názvom Čas-opis 1989 budú môcť záujemcovia sledovať vývoj Nežnej revolúcie deň po dni. Projekt má ukázať menej známu podobu Novembra ’89, informovala TASR Klára Hudáková z oddelenia marketingu Slovenskej národnej galérie (SNG).

Návštevníci webovej stránky projektu môžu sledovať vývoj revolúcie vďaka denníku Čas-opis umelca Júliusa Kollera, v ktorom dokumentuje udalosti a nálady v spoločnosti. „Hoci Kollerov Čas-opis nemá vizuálnu podobu, rozhodli sme sa použiť ho ako informačnú kostru nášho projektu a aj prostredníctvom neho odkazovať na fakty, udalosti, témy, osobnosti a okolnosti Novembra 1989,“ hovorí kurátorka zbierok moderného a súčasného umenia SNG a spoluautorka projektu Petra Hanáková.

Každý mesiac roku 1989 predstavuje jeden zošit zložený z desiatok listov linajkového papiera. „Vybrané mesiace ČAS-OPISu vrátane novembra sme v SNG naskenovali a s pomocou dobrovoľníkov prepísali do textovej podoby. Aj vďaka nim si Kollerov denník budú môcť návštevníci prečítať na webe a sledovať tak vývoj udalostí konca roku 1989 nielen na Slovensku, ale aj vo svete,“ dopĺňa Michal Čudrnák, vedúci projektu a oddelenia digitálnych zbierok a služieb SNG.

Obdobie revolúcie približuje projekt aj prostredníctvom tém ako hranica, verejný priestor, nacionalizmus. Denník sleduje ochranárske hnutie a katolícky disent, fenomén pouličných plagátov a novovznikajúcich médií ako Verejnosť a Zmena. Témy sú spracované v podobe „online násteniek“ vyskladaných z plagátov, fotografií a výtvarných diel slovenských autorov. Okrem dobových a archívnych dokumentov budú uverejnené aj originálne video rozhovory.

Okrem webovej stránky SNG pripravila metodické články pre pedagógov stredných a základných škôl a sériu štyroch medziodborových článkov. Na príklade tém Novembra ‘89 približujú princípy, vznik a šírenie konšpiračných teórií a majú slúžiť ako pomôcka pri výučbe dejepisu, občianskej náuky a mediálnej výchovy k danej téme a jej presahov do súčasnosti.

Projekt si budú môcť prezrieť aj návštevníci SNG panelu a na dotykovej obrazovke v átriu Esterházyho paláca. Stránka bola spustená 11. novembra, jej obsah bude počas novembra a decembra postupne pribúdať.