Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Staré Mesto vyhlási ďalšiu súťaž na prenájom Propelleru

Budova Propelleru na Rázusovom nábreží v bratislavskom Starom Meste. Foto: TASR - Dano Veselský

V prípade Propelleru nejde o prvú verejnú obchodnú súťaž na prenájom priestorov, viaceré boli v minulosti zrušené.

Bratislava 30. marca (TASR) - Bratislavské Staré Mesto vyhlási ďalšiu verejnú obchodnú súťaž na prenájom priestorov budovy kaviarne Propeller na Rázusovom nábreží. Priestory prenajme mestská časť na dobu neurčitú na účel kaviarne a občerstvenia, kultúrne a komunitné aktivity, pričom nájomca musí akceptovať ďalšie podmienky využitia priestorov. Rozhodli o tom v utorok staromestskí miestni poslanci.

"Nájomca je povinný akceptovať, že mestská časť bude realizovať v objekte Propeller kultúrne a spoločenské aktivity s možnosťou spolupráce s chránenými dielňami s ambíciou realizovať tieto aktivity na dennej báze," uvádza sa v predloženom materiáli. Okrem účelu nájmu je povinný rešpektovať aj funkčný štýl 30. rokov, v duchu ktorého bol objekt vlani zrekonštruovaný a zariadený. Nájomca môže v priestoroch uskutočňovať aj aktivity kultúrneho a spoločenského charakteru, každá však podlieha schváleniu zo strany mestskej časti.

Podľa starostky Starého Mesta Zuzany Aufrichtovej je Propeller ikonickou stavbou Bratislavy, ku ktorej sa viažu spomienky. "Myslíme si, že viazať činnosť Propelleru je dobré smerom ku kultúre aj vo väzbe na nadobudnutý majetok hlavného mesta v Sade Janka Kráľa. Možno preväzovať tieto územia a kultúrne aktivity medzi nábrežím, pešou zónou, Sadom Janka Kráľa a Tyršovým nábrežím," povedala pre TASR Aufrichtová.

V prípade v poradí štvrtej vernej obchodnej súťaže nebude pritom rozhodovať len ponúknutá cena za prenájom priestoru, ale aj "príťažlivosť" koncepcie, ktorú budúci nájomca ponúkne. "Pristúpili sme k trochu zložitejšej súťaži, ktorá nie je viazaná len na výšku ponúknutej ceny za štvorcový meter. Výška ceny je až druhoradým aspektom, v prvom rade rozhoduje koncept a takisto akceptovanie požiadaviek," poznamenala Aufrichtová s tým, že ide o strategický priestor a mestská časť nechce stratiť možnosť zasahovať do jeho činnosti.

Súťažné podklady budú zverejnené na webovej stránke mestskej časti, získať ich budú môcť záujemcovia aj osobne v podateľni miestneho úradu, a to od 12. apríla do 4. júna. Zverejnenie výsledkov sa predpokladá do 16. júna. Minimálna výška nájomného je stanovená na 12 eur za štvorcový meter na mesiac, nájom sa má uzatvoriť na dobu neurčitú. Mestská časť si zároveň vyhradzuje právo kedykoľvek zrušiť túto verejnú obchodnú súťaž.

V roku 2019 sa Propeller stal novým kultúrnym a spoločenským centrom Starého Mesta. V jeho priestoroch prevádzkovala mestská časť kaviareň, v priestoroch sa zároveň starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová pravidelne stretávala s občanmi. Počas prvej vlny pandémie nového koronavírusu sa Propeller zmenil na "vývarovňu" cenovo výhodných obedov pre seniorov. V tretej etape projektu sa objekt prenajímal spôsobom dočasného prenájmu. V súčasnosti je Propeller využívaný ako mobilné odberové miesto (MOM) na antigénové testovanie na ochorenie COVID-19.

V prípade Propelleru nejde o prvú verejnú obchodnú súťaž na prenájom priestorov, viaceré boli v minulosti zrušené.