Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Staré Mesto zníži poplatok za obedy o osem eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Marko Erd

Návrh na zníženie príspevku na réžiu v školských jedálňach reflektuje porovnanie výdavkov rodičov na réžiu v školských jedálňach v ostatných mestských častiach.

Bratislava 28. septembra (TASR) – Rodičia školákov na základných školách v bratislavskom Starom Meste budú od októbra za obedy platiť menej. Mestská časť znižuje mesačný poplatok za réžiu v školských jedálňach zo súčasných 20 na 12 eur. Chce tak pomôcť rodičom, ktorých sa týka zrušenie tzv. obedov zadarmo. Návrh v utorok schválili miestni poslanci.

Samospráva tak reaguje tak na fakt, že s účinnosťou od 1. augusta zrušila vláda plošné "obedy zadarmo", príspevok na stravu v školských jedálňach je poskytovaný iba rodinám vo veľmi zlej sociálnej a finančnej situácii. "Aktuálne zúženie okruhu poberateľov dotácií na stravu v školskom roku 2021/2022 však znamená pre významne väčšiu časť rodičov neprimerane vysokú finančnú záťaž, ktorú sa navrhuje znížiť z aktuálneho jedného eura na deň na 0,60 eura na deň," konštatuje dôvodová správa materiálu.

Návrh na zníženie príspevku na réžiu v školských jedálňach reflektuje porovnanie výdavkov rodičov na réžiu v školských jedálňach v ostatných mestských častiach. Z dostupných údajov je podľa miestneho úradu zrejmé, že navrhovaná výška sumy je primeranou výškou príspevku na réžiu v školských jedálňach aj pri porovnaní s ostatnými mestskými časťami Bratislavy.

V roku 2019, po zavedení tzv. obedov zadarmo, kedy výdavky na školskú stravu dotoval štát, bol na základných školách v Starom Meste príspevok na réžiu zvýšený z 50 centov na jedno euro. Dôvodom bol najmä predpokladaný nárast stravníkov. Zvýšenie poplatku pokrylo nárazové zvýšenie nákladov školských jedální pri zabezpečovaní stravy pre väčší počet detí. Finančnú situáciu sa podarilo stabilizovať.

Poplatok na réžiu školských jedální pokrýva náklady na nákup tanierov, príborov, hrncov, pohárov, teda základné vybavenia. Jeho výšku upravuje všeobecne záväzné nariadenie (VZN).