Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Bratislava

Staromešťania o dodávku tepla od začiatku decembra neprídu

Ilustračné foto Foto: ifoyer.com

Miestni poslanci svoje rozhodnutie nepredĺžiť prenájom na desať rokov zdôvodňovali sťažnosťami občanov dotknutých bytových domov, ktorí upozorňovali na vysokú cenu tepla stanovenú Termmingom.

Bratislava 10. novembra (TASR) – Viac ako 2000 domácností v bratislavskom Starom Meste bude mať zabezpečenú dodávku tepla aj od začiatku decembra. Staromestský starosta Radoslav Števčík chce totiž s teplárenskou spoločnosťou Termming podpísať zmluvu o predĺžení prenájmu tepelno-energetických zariadení do roku 2025. "Budem sa ju snažiť podpísať čo najskôr, aby sme Staromešťanom vyslali signál, že sa nemusia báť ohrozenia dodávky tepla od 1. decembra," povedal Števčík.

Na dnešnom mimoriadnom zastupiteľstve totiž staromestskí poslanci neprelomili veto starostu, ktorý nepodpísal októbrové rozhodnutie zastupiteľstva nepredĺžiť prenájom tepelno-energetických zariadení pre spoločnosť Termming do roku 2025. Uznesenie totiž považoval pre mestskú časť za nevýhodné. Zhruba 2500 domácnostiam v Starom Meste malo hroziť, že od 1. decembra prídu o dodávku tepla. Aktuálna zmluva medzi mestskou časťou a Termmingom pritom vyprší koncom tohto mesiaca.

"V tejto chvíli je v platnosti uznesenie zo septembra, kde poslanci schválili predĺženie prenájmu týchto tepelno-energetických zariadení Termmingu na 10 rokov," vysvetlil po dnešnom zastupiteľstve Števčík. Staré Mesto tak tým podľa neho získava zhruba 80.000 eur z prenájmu navyše a zníženie ceny tepla o dve percentá pre Staromešťanov, ktorých teplom Termming zásobuje. "V prípade tejto zmluvy bude aj ročná výpovedná lehota," podotkol Števčík.

Hoci sa staromestským poslancom nepodarilo potvrdiť svoje rozhodnutie z októbra, starostu požiadali zapracovať do predmetných zmlúv s Termmingom možnosť vypovedať zmluvu bez uvedenia dôvodu s výpovednou lehotou polroka či zapracovať povinnosti nájomcu poskytnúť všetkým odberateľom potrebnú súčinnosť v prípade, že sa rozhodnú skončiť odber tepla. Starosta sa tomu nebráni, avšak upozorňuje, že zmluva je vecou dvoch strán. "Pokiaľ nebude na druhej strane ochota to rešpektovať, tak to zmluvou nemôže byť," poznamenal.

Miestni poslanci svoje rozhodnutie nepredĺžiť prenájom na desať rokov zdôvodňovali sťažnosťami občanov dotknutých bytových domov, ktorí upozorňovali na vysokú cenu tepla stanovenú Termmingom. Taktiež podľa nich niektorí Staromešťania vnímajú postavenie tejto spoločnosti aj ako zbytočný medzičlánok medzi priamym dodávateľom tepla, spoločnosťou Bratislavská teplárenská a konečným spotrebiteľom. Na dnešnom mimoriadnom zastupiteľstve tieto argumenty potvrdili aj niektorí občania.

Števčík nespokojnosť ľudí s cenou chápe, no podľa neho mu neprináleží, aby posudzoval či je dobrá, alebo nie. "V tomto prípade je nutné, aby sa obrátili na Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, pretože ten reguluje ceny," vysvetlil. Ako dodal, počká si aj akým spôsobom bude na vzniknutú situáciu reagovať spoločnosť Bratislavská teplárenská, ktorá nateraz odmietla prevziať tieto tepelno-energetické zariadenie do svojej správy.