Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Starosta Rače dal preveriť proces zámeny budov zrealizovaný MV SR

Michal Drotován, archívna snímka. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Starosta trvá na tom, že účel využitia budovy neumožňuje legálne bývanie.

Bratislava 17. mája (TASR) - Starosta bratislavskej mestskej časti Rača Michal Drotován dal prokuratúre preveriť zámenu, ktorou Ministerstvo vnútra (MV) SR za vedenia Romana Mikulca (OĽANO) získalo 50 apartmánov v Rači. Slúžiť mali ako ubytovanie pre policajtov. Starosta trvá na tom, že účel využitia budovy neumožňuje legálne bývanie. Informoval o tom na sociálnej sieti.

"Odporúčam novému ministrovi vnútra SR Ivanovi Šimkovi, aby dal danú zámenu vrátane znaleckých posudkov tiež interne preveriť," dodal starosta. Ako vysvetlil, budova s apartmánmi je skolaudovaná a v katastri vedená ako administratívna budova s kanceláriami a obchodnými priestormi. V zmluve o zámene je podľa neho chybne uvedené, že ide o obytné miestnosti, respektíve apartmány a štúdiá.

Drotován tiež poukázal na to, že ministerstvo je vedené ako správca v 50 z 96 kancelárií a obchodných priestorov. MV SR podľa neho nemá ani polovicu budovy a nebytové priestory má bez parkovacích miest. "MV nezískalo ani jedno ucelené poschodie nebytových priestorov - kancelárií," upozornil.

Nový minister vnútra reagoval tým, že témou sa bude istotne zaoberať. Ako poznamenal, postupne sa zoznamuje s rozsiahlou agendou rezortu vnútra.

MV SR v minulosti na tvrdenia starostu reagovalo s tým, že umiestnenie služobných bytov je podľa neho prípustné, hoci je budova vedená ako administratívna. Ako deklarovalo, v oblasti s funkčným využitím zmiešané územie obchodu, výrobné a nevýrobné služby v rámci prípustných funkcií môžu byť umiestnené aj iné funkcie okrem administratívy. "Ako napríklad byty v objektoch určených na inú funkciu (služobné) a zároveň ubytovacie zariadenia viažuce sa na funkciu," skonštatovalo.

Ministerstvo vnútra SR zamenilo rodinný dom s pozemkom v bratislavskom Lamači a ubytovňu Saratov v bratislavskej Dúbravke za 50 apartmánov v Rači. Deklarovalo, že na zámene objektov finančne získalo. Rozdiel v cene podľa rezortu predstavoval sumu vo výške 629.000 eur v jeho prospech. Cieľom bolo zabezpečiť ubytovanie pre príslušníkov Policajného zboru v Bratislavskom kraji, kde je situácia akútna.