Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Bratislava

Starostovia mestských častí chcú zachovať súčasné stavebné úrady

Zima na bratislavských Dlhých Dieloch. Foto: Adam Nemeček

Na svojej ostatnej schôdzi (30.1,.) to konštatovalo Regionálne združenie mestských častí hlavného mesta SR Bratislavy, reprezentované 17 starostami jednotlivých mestských častí.

Bratislava 2. februára (TASR) – Súčasný systém stavebných úradov v Bratislave je vyhovujúci a v praxi overený. Na svojej ostatnej schôdzi (30.1,.) to konštatovalo Regionálne združenie mestských častí hlavného mesta SR Bratislavy, reprezentované 17 starostami jednotlivých mestských častí.

Problematike stavebných úradov regionálne združenie venovalo pozornosť v súvislosti s návrhom nového stavebného zákona, ku ktorému Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vedie širokú diskusiu. "Žiadosť bratislavského regionálneho združenia, aby sa v hlavnom meste Slovenska zachoval súčasný stav stavebných úradov, plne korešponduje so stanoviskom ZMOS. Ten totiž naďalej mieni presadzovať požiadavku na zachovanie modelu, podľa ktorého každá obec je stavebným úradom, pričom tam, kde to vyhovuje, sa umožňuje aj spoločné zabezpečenie tohto preneseného výkonu štátnej správy," priblížila Alžbeta Klesnilová, tlačová tajomníčka Regionálneho združenia mestských častí hlavného mesta SR Bratislavy.

Spoločné stavebné úrady fungovali aj v Bratislave, ale neosvedčili sa. Tvrdí to predseda regionálneho združenia Ján Mrva. Ako dodal, v súčasnosti popri stavebnom úrade na úrovni hlavného mesta fungujú v Bratislave ako stavebný úrad aj všetky mestské časti. Podľa názorov starostov sa tento systém stabilizoval a plne zodpovedá podmienkam územného rozvoja v hlavnom meste. Významná je i skutočnosť, že klesá počet sťažností zo strany občanov, ako aj prokuratúry. Navyše verejnosť pozitívne hodnotí priblíženie výkonu stavebného konania k občanom. Okrem toho mestské časti majú priamy dosah na vytváranie priaznivých podmienok na obmedzovanie korupcie.

Návrh nového stavebného zákona ráta s redukciou stavebných úradov. Existujú názory, že v Bratislave by sa ich počet mohol zredukovať na päť. To je dôvod, prečo chcú starostovia rokovať s primátorom mesta. "Regionálne združenie delegovalo komisiu, v ktorej sú zastúpené malé, veľké aj stredné mestské časti. Povedie ju predseda združenia, starosta Vajnôr Ján Mrva, za malé mestské časti je v nej starosta Lamača Peter Šramko, za veľké mestské časti starosta Petržalky Vladimír Bajan a starosta Ružinova Dušan Pekár a za stredné MsČ starosta Dúbravky Martin Zaťovič," doplnila Klesnilová.