Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Bratislava

STATIK: Na strop v 3nity dali osemkrát viac zeminy, ako bolo navrhnuté

Päťpodlažná budova sa zrútila v blízkosti rezidenčného komplexu 3nity Foto: TASR/ Vladimír Karman

Ján Tomčáni uvádza, že zemina bola na strechu umiestnená aj napriek upozorneniu v poznámkach, že každý prvok umiestnený dodatočne na stavbe, vrátane zelene, musí byť posúdený z hľadiska statiky.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Stropná doska strechy, ktorá sa zrútila v bratislavskom komplexe 3nity, bola navrhnutá na zaťaženie zeminou maximálnej hrúbky 15 centimetrov. Toto je dokladované v statickom výpočte, ktorý je súčasťou projektovej dokumentácie. Na túto dosku bola v skutočnosti uložená 120 centimetrov vysoká vrstva zeminy, čo je osemnásobne viac oproti návrhu. Zemina bola na strechu umiestnená aj napriek upozorneniu v poznámkach, že každý prvok umiestnený dodatočne na stavbe, vrátane zelene, musí byť posúdený z hľadiska statiky. Vo svojom stanovisku zaslanom do redakcie TASR to tvrdí statik Ján Tomčáni.

Tomčáni uvádza, že žiadne dodatočné posúdenie stropu nevykonal. „Ak by dodávateľ stavby alebo stavebný dozor stavby upozornil na plánované uloženie zeminy podľa pokynov v poznámkach, k havárii by neprišlo,“ konštatuje v stanovisku.

„Narýchlo bola zvolaná komisia komory statikov, ktorá aj napriek potvrdeniu, že doska by zaťaženie 15 centimetrov zeminy bezpečne uniesla, mi oprávnenie odobrala,“ uviedol Tomčáni.

Stavba Centroom Piešťany je podľa Tomčániho navrhnutá ako monolitický skelet podľa vtedy platných noriem. „V Odbornom posudku je s týmito normami uvažované iba v zaťažení a návrhu výstuže - stavba vyhovuje. Nie však vo výpočte pretlačenia dosky. Tu je použitý iný druh výpočtu s použitím aj nesprávnych vstupov (geometria prvkov), ktorý únosnosť dosky výrazne znižuje. Na túto skutočnosť som spracovateľov posudku promptne upozornil už 20. 10. 2015, do dnešného dňa však spracovateľ odborného posudku nereaguje. Som presvedčený, že v prípade dodržania navrhnutých rozmerov - hrúbka dosky, prierezy stĺpov ako aj výstuže podľa projektu je stavba podľa noriem STN navrhnutá dobre a bezpečne," skonštatoval Tomčáni.

Stavba Apollo Bratislava bola podľa neho navrhnutá podľa noriem STN ako administratívna s nadštandardným zaťažením stropov. „Po 12 rokoch užívania som sa z televízie dozvedel, že stavba nevyhovuje a musia ju vysťahovať. Ktoré časti stavby nevyhovujú, neviem posúdiť, nakoľko samotný posudok stavby nemám k dispozícii a nikto z kompetentných ma nekontaktoval,“ uzatvoril Tomčáni.

Ján Tomčáni pracoval ako statik pri projektoch 3nity, Centroom Piešťany a Apollo Bratislava, ktoré majú mať podľa medializovaných informácií problémy so statikou.