Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Bratislava

Projekt DANUrB+ má posilniť využívanie kultúrneho dedičstva pri Dunaji

Ilustračné foto. Foto: TASR

Ide o pokračovanie projektu z rokov 2017 - 2019, ktorý štartuje na STU v Bratislave.

Bratislava 7. augusta (TASR) – Na Fakulte architektúry Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave v týchto dňoch štartuje projekt DANurB+, ktorého cieľom je lepšie zmapovať a posilniť využívanie kultúrneho dedičstva v pohraničných a okrajových regiónoch pozdĺž Dunaja. Informuje o tom STU na svojom profile na sociálnej sieti.

Ide o pokračovanie projektu z rokov 2017 - 2019. "Konzorcium viac než 20 partnerov bude v najbližších dvoch rokoch realizovať výskum, plánovanie, vzdelávanie, rôzne kultúrne aktivity aj menšie architektonické realizácie v okolí rieky a pokúsi sa tak doteraz nevyužívanému kultúrnemu dedičstvu vdýchnuť nový život," uvádza STU.

"Máme radosť, že sa po pozastavení možností cestovania v minulých mesiacoch na univerzite opätovne rozbehli aj medzinárodné spolupráce. Osobitne v tomto prípade, keď ide o ideálne spojenie príjemného s užitočným s partnermi, s ktorými sme už v minulosti úspešne spolupracovali," uviedla prorektorka STU pre zahraničné vzťahy Ľubica Vitková.

Dunaj je hraničná rieka, tečie cez desať európskych krajín, pričom na Slovensku má dĺžku 172 kilometrov. STU tvrdí, že v bezprostrednom okolí rieky sa vo viacerých štátoch, ktorými Dunaj preteká, nachádza aj množstvo industriálnych a kultúrnych pamiatok s turistickým potenciálom.