Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Súd opäť oslobodil Libora J., považovaného za šéfa jakšíkovcov

Ilustračné foto Foto: TASR

Libor J. čelil v procese obžalobe, že vydieral bratislavského autičkára pre fiktívny dlh vo výške 51 500 eur. Prokuratúra sa znova proti oslobodeniu odvolala.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Libora J., považovaného za jedného z dvoch šéfov bratislavskej skupiny jakšíkovcov, ako aj ďalšieho spoluobžalovaného Mariána S. dnes Okresný súd Bratislava 1 oslobodil v kauze obzvlášť závažného zločinu vydierania.

"Okresný súd Bratislava 1 rozsudkom z dnešného dňa oslobodil obžalovaných L.J. a M.S. spod obžaloby Generálnej prokuratúry SR (GP SR), nakoľko skutky, z ktorých boli obžalovaní, sa nestali. Podľa senátu Okresného súdu Bratislava 1, ktorý na hlavnom pojednávaní odstránil procesné chyby vytknuté odvolacím súdom, bolo opätovne preukázané, že sa skutky nestali tak, ako boli uvedené v obžalobnom návrhu. Rozsudok nie je právoplatný, nakoľko prokurátorka GP SR podala ihneď po vyhlásení rozsudku odvolanie," uviedol dnes pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak. Ani jeden z obžalovaných dnes nebol prítomný na vynesení verdiktu. Nižší bratislavský súd konal v tejto veci už koncom októbra, po tom, čo v marci tohto roku odvolací KS zrušil pôvodný oslobodzujúci rozsudok Okresného súdu Bratislava 1.

Podľa minuloročného marcového rozsudku OS Bratislava I však nebolo dokázané, že sa skutky stali tak, ako sa uvádzalo v obžalobe. Keďže Libora J. oslobodili, v zmysle Trestného poriadku ho vtedy súd prepustil z väzby na slobodu. Súd rozhodol ešte 18. marca 2013. Prokurátorka GP SR sa už vtedy, ako aj dnes, následne odvolala.

Prípad údajného vydierania autíčkara

Libor J. podľa obžaloby vydieral bratislavského autičkára pre fiktívny dlh vo výške 51.500 eur. Dopomôcť si pritom mal zbraňou, nadávkami, vyhrážaním, aj komplicom Mariánom S. Poškodeného muža mal prinútiť podpísať notársku zápisnicu, v ktorej uznal spomínaný dlh.

Ako poistku, že peniaze dostane, mal žiadať aj záložné právo na dom, v ktorom žil poškodený s družkou. Libor J. pred súdom tvrdil, že od údajne poškodeného kúpil luxusný čierny Mercedes S. Auto sa však začalo kaziť, a preto ho chcel vrátiť. Predávajúci však podľa neho nemal peniaze, a preto sa vraj dohodli na uznaní dlhu v notárskej zápisnici. Aby mal Libor J. istotu, že peniaze dostane, žiadal, aby mal záložné právo na dom svedkovej družky, v ktorom obaja bývali. To sa nakoniec nestalo, pretože Libor J. peniaze dostal.

V apríli minulého roka OS Bratislava I oslobodil Libora J. a ďalších piatich obžalovaných zase v inej vydieračskej kauze, a to v kauze vydierania bratislavského architekta. Žalobu v tejto veci podávala GP SR. Dokazovaním, ako skonštatoval vtedy súd, nebolo preukázané, že by sa skutok stal tak, ako sa uvádzalo v obžalobe. Prokurátorka GP sa 17. apríla odvolala po vynesení rozsudku.