Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Bratislava

Sv. Peter a Pavol sú patrónmi Bratislavskej gréckokatolíckej eparchie

Ilustračné foto Foto: TASR

V bratislavskej gréckokatolíckej katedrále Povýšenia sv. Kríža sa vo sviatok sv.Petra a Pavla - 29. júna - obvykle koná archijerejská sv. liturgia.

Bratislava 29. júna (TASR) - Svätý Peter a Pavol sú od zriadenia Bratislavskej gréckokatolíckej eparchie v roku 2008 jej patrónmi. Biskup Mons. Peter Rusnák ako prvý eparchiálny biskup si po ustanovení biskupstva želal, aby bolo zasvätené práve apoštolom sv. Petrovi a Pavlovi. Toto zasvätenie je vyobrazené aj v erbe eparchie, kde sa nachádza zlatý kľúč - znak sv. apoštola Petra a strieborný meč - znak sv. apoštola Pavla. Prostredníctvom týchto apoštolov sa zvýrazňuje evanjelizačný, teda misijný charakter cirkvi, uviedol hovorca Bratislavskej gréckokatolíckej eparchie Stanislav Gábor.

V bratislavskej gréckokatolíckej katedrále Povýšenia sv. Kríža sa vo sviatok sv.Petra a Pavla - 29. júna - obvykle koná archijerejská sv. liturgia.

Sviatku sv. apoštolov Petra a Pavla predchádza v Gréckokatolíckej cirkvi aj Petropavlovský pôst, známy tiež pod názvom Petrovka, ktorý sa v tomto roku začal 1. júna a skončil sa 28. júna, v predvečer sviatku. Sviatok svätých, slávnych a najvyšších apoštolov Petra a Pavla je aj v Gréckokatolíckej cirkvi byzantského obradu veľkým a prikázaným sviatkom.

V nasledujúci deň - 30. júna - slávia gréckokatolíci Zbor svätých, slávnych dvanástich apoštolov, aby všetkým vyjadrili úctu a vďaku za ich službu.

Svätý Peter, pôvodným menom Šimon, sa narodil v Palestíne, v mestečku Betsaida na severnom brehu Genezaretského jazera. V dospelom veku býval v meste Kafarnaume. Bol bratom apoštola Andreja. Keď ho Ježiš povolal za apoštola, zmenil mu meno na Peter, t.j. Skala, na ktorej založil svoju cirkev a Petrovil dal "kľúče od nebeského kráľovstva". Peter najprv hlásal evanjelium v Palestíne, potom v Antiochii, v Korinte a napokon v Ríme, kde bol ukrižovaný dolu hlavou v roku 67 alebo už v roku 64.

Svätý Pavol sa narodil okolo roku 10 v Tarze, ktorý bol dôležitým kultúrnym a obchodným centrom v Malej Ázii. Pôvodne sa volal Šavol. Študoval v Jeruzaleme a bol tu veľkým prenasledovateľom kresťanov. Neskôr sa stal kresťanom a veľkým misionárom medzi pohanmi. Pôsobil na Cypre, v Malej Ázii, Macedónii, v Grécku aj v Ríme, kde bol sťatý za cisára Nera v roku 67 (alebo už v roku 64) pri Ostijskej bráne. Pochovaný je v bazilike sv. Pavla v Ríme postavenej v 4. storočí.

O živote a činnosti sv. Petra a Pavla sa zachovali pomerne obšírne historické údaje, v evanjeliách, v knihe Skutky apoštolov a v spisoch cirkevných otcov.