Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislava

Systém PAAS je výhodnejší pre poskytovateľov sociálnych služieb

Na archívnej snímke vyhradené parkovanie pre rezidentov PAAS. Foto: TASR Jaroslav Novák

Cieľom je uľahčiť poskytovanie služieb ľuďom, ktorí sú odkázaní na domácu starostlivosť, konštatuje bratislavský magistrát.

Bratislava 16. januára (TASR) - Systém Bratislavského parkovacieho asistenta (PAAS) je výhodnejší pre registrovaných poskytovateľov sociálnych služieb. Hlavné mesto pre nich zavádza možnosť získať zľavovú parkovaciu kartu, s ktorou majú nárok na 90-percentnú zľavu z hodinového parkovného. Jej vydanie je bezplatné, platí rok od vydania. Informuje o tom na sociálnej sieti.

"Cieľom je uľahčiť poskytovanie služieb ľuďom, ktorí sú odkázaní na domácu starostlivosť," konštatuje bratislavský magistrát.

Požiadať o ňu môže každá organizácia, ktorá spĺňa podmienky stanovené vo všeobecne záväznom nariadení o dočasnom parkovaní motorových vozidiel. Organizácia musí napríklad poskytovať sociálne služby na území hlavného mesta, alebo je akreditovaným subjektom v oblasti sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately s miestom vykonávania opatrení na území Bratislavy. Zároveň musí byť držiteľom daného vozidla alebo mať uzatvorenú zmluvu na jeho užívanie.

Jednému žiadateľovi je možné vydať viacero takýchto kariet. Musí však preukázať potrebu používania vozidla na výkon svojej činnosti. Daná karta sa viaže na vozidlo. "To znamená, že pri zakúpení lístka prostredníctvom parkomatu, aplikácie, parkovacieho asistenta alebo partnerských prevádzok sa zľava automaticky odráta z ceny lístka," približuje magistrát.

Hlavné mesto zároveň deklaruje, že pri tvorbe pravidiel PAAS sa snaží zohľadniť rôzne individuálne prípady a životné situácie obyvateľov. Tí, ktorí sú odkázaní na osobnú asistenciu alebo opatrovanie, rovnako tak tí, ktorým je poskytovaná domáca ošetrovateľská starostlivosť alebo špecializovaná paliatívna zdravotná starostlivosť, môžu požiadať o 750 hodín v rámci návštevníckej karty.

PAAS, ktorý bratislavská samospráva označuje za jednu z najväčších reforiem v hlavnom meste, spustili začiatkom roka 2022 v prvých troch zónach - Tehelné pole v Novom Meste, Dvory 4 v Petržalke a Krasňany v Rači. Minulý rok k nim pribudli ďalšie lokality, napríklad v Petržalke, Ružinove, Starom Meste či Novom Meste. Spustiť ďalšie nové zóny regulovaného parkovania plánuje hlavné mesto aj v roku 2024, a to v Dúbravke či Karlovej Vsi.