Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Bratislava

Trh s bytmi v Bratislave ožil,investori prichádzajú s novými projektmi

Ilustračné foto, pohľad na Bratislavu. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Veľký dopyt bol v poslednom období po štartovacích bytoch s malou výmerou a nižšou celkovou cenou.

Bratislava 22. februára (TASR) – Bratislavský trh s rezidenčnými nehnuteľnosťami zaznamenal v posledných dvoch rokoch výrazné oživenie. Investori sú pri chuti a rastie nielen ponuka, ale aj dopyt po nových bytoch. Minulý rok sa podľa údajov poradenskej spoločnosti JLL predalo v Bratislave o takmer 90 % viac bytov ako v roku 2011.

Developéri na trhu novostavieb preinvestovali vyše 320 miliónov eur, zatiaľ čo tri roky predtým približne 172 miliónov eur. Počet nových bytov v predaji alebo vo výstavbe sa oproti asi 2000 bytom v roku 2011 vlani viac než zdvojnásobil. "Počas ťažších rokov 2009 až 2012 pribúdali na trhu najmä menšie stavby s 20 až 100 bytmi. Aktuálne na trh prichádzajú projekty podstatne väčších rozmerov, avšak väčšina z nich sú rozfázované," uviedol pre TASR analytik prieskumu trhu JLL Ján Bošácky.

Tento rok očakáva spoločnosť skolaudovanie vyše 1600 bytov a apartmánov, z ktorých je už viac ako 60 % vypredaných. Najväčším dokončeným projektom by mala byť druhá fáza Slnečníc na konci Petržalky s vyše 200 bytmi, nasledovaný projektmi Rezidencia Draždiak rovnako v Petržalke a Miletičova 5 v Ružinove. Ponuka sa rozšíri aj o projekty Machnáč v Starom Meste, Ružinovská 1 a Dornyk v Ružinove či prvú fázu projektu Tammi v Dúbravke. Dokončený bude tiež komplex Panorama City v Starom Meste s viac než 600 bytmi, jeho kolaudácia je však naplánovaná až na začiatok roka 2016.

Veľký dopyt bol v poslednom období po štartovacích bytoch s malou výmerou a nižšou celkovou cenou. "Ak sme boli zvyknutí v Bratislave pred krízou kupovať dvojizbové byty s metrážou od 55 do 70 štvorcových metrov (m2), dnes dvojizbové štartovacie byty začínajú od 35 do 45 m2," vyčíslil Pavel Bartošík z poradenskej spoločnosti The Advisors. Viacero takýchto projektov sú podľa Bošáckeho rekonštrukcie starých bytových alebo kancelárskych budov. Pri cene od 40.000 do 70.000 eur za byt v závislosti od lokality sa predávajú dobre, pretože ich ľudia kupujú aj ako investíciu na prenájom či predaj.

Bošácky zároveň poukázal na aktuálny trend na trhu, ktorým je prebúdzanie zmrazených projektov v centrálnejších zónach Bratislavy, čo označil za pozitívum. "Jednak sa z urbanistického hľadiska zaplnia dlho zanedbané prieluky v meste, prebudí sa nový život a celé okolie získa na atraktivite. Mnohé nevyužívané pozemky a budovy na týchto pozemkoch boli znečisťované napríklad bezdomovcami," opísal. Príkladom je podľa neho oživenie zóny Radlinského – Račianske mýto – Račianska, kde sa spustilo niekoľko nových projektov s veľkým potenciálom. Ide o projekty Pri Mýte, Nový Stein, Blumentál, Byty Kominárska a Račianska či Cornville.