Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Trh s nehnuteľnosťami na bývanie v Bratislave prežíva renesanciu

Ilustračné foto Foto: J&T REAL ESTATE, a.s.

Rodinné domy sa predávajú hlavne v okolí Bratislavy, v Ivanke pri Dunaji, Chorvátskom Grobe, Záhorskej Bystrici a v smere na Dunajskú Stredu.

Bratislava 7. októbra (TASR) – Ceny rezidenčných nehnuteľností v Bratislave v poslednom období vzrástli. Napriek tomu je dopyt vďaka výhodným podmienkam financovania vyšší ako ponuka a nehnuteľnosti určené na bývanie sa aj reálne predávajú. TASR to potvrdili realitné kancelárie pôsobiace v hlavnom meste Slovenska.

Podľa realitnej kancelárie Herrys v súčasnosti najviac ovplyvňuje trh s rezidenčným bývaním situácia s dostupnosťou financovania. "Opätovne získaná dôvera v spojení s historicky najlepšími podmienkami na čerpanie úverov na bývanie znamenali tento rok nárast dopytu na úroveň rokov 2006 a 2007," konštatovala jej marketingová manažérka Katarína Bartáková.

Ako dodala, v porovnaní s týmto obdobím je možné na trhu pozorovať väčšiu segmentáciu projektov. "Developéri pochopili, že najväčšia skupina klientov hľadá cenovo dostupné bývanie, ale aj projekty, ktoré sú oproti priemeru drahšie a ponúkajú vyššiu kvalitu, sa predávajú. Dá sa povedať, že trh s nehnuteľnosťami na bývanie prežíva renesanciu," zhodnotila Bartáková.

Najžiadanejšie na bývanie sú podľa Emila Barbuščáka z realitnej kancelárie Directreal jednoizbové byty, ktoré stoja od 60.000 eur a trojizbové byty od približne 95.000 eur v závislosti od lokality. "Najčastejšie ľudia hľadajú byty v lokalitách, ako sú Ružinov, Petržalka a štvrtý bratislavský obvod. Čo sa týka investičných bytov určených na prenájom, záujem je o dvojizbové byty v okolí vysokých škôl," opísal.

Riaditeľka realitnej kancelárie BOND Reality Daniela Danihel Rážová uviedla, že najlacnejšie byty sú v mestských častiach Podunajské Biskupice, Dolné hony a Vrakuňa, pričom priaznivé sú aj ceny v Dúbravke. Ako doplnila, luxusný segment hľadajú klienti v Starom Meste, najmä v častiach Palisády a Horský park, ale aj na Kolibe a Kramároch.

Rodinné domy sa podľa Barbuščáka predávajú hlavne v okolí Bratislavy, v Ivanke pri Dunaji, Chorvátskom Grobe, Záhorskej Bystrici a v smere na Dunajskú Stredu. "Klienti uprednostňujú domy typu bungalov, prípadne domy v radovej zástavbe. Ceny v týchto lokalitách sú však veľmi rozdielne. Najdrahšie sa pohybujú v okolí Záhorskej Bystrice, zhruba 250.000 eur. Naopak, najlacnejší je práve smer Dunajská Streda, kde sa porovnateľné rodinné domy hýbu do 150.000 eur," vyčíslil.

V rámci nehnuteľností určených na stavbu rodinných domov ľudia podľa neho preferujú pozemky do 6 árov s dokončenými inžinierskymi sieťami a príjazdovou cestou. Ich ceny sa rovnako líšia v závislosti od lokality, záujemcovia teda zaplatia od 50 eur za štvorcový meter (m2) až po približne 200 eur za m2.

Danihel Rážová upozornila, že ceny nehnuteľností v Bratislave za posledný rok výrazne narástli. Napriek tomu je dopyt vyšší ako ponuka a nehnuteľnosti sa aj reálne predávajú. "Výrazný záujem je aj o kúpu bytov v novostavbách, ktoré sa opäť predávajú už z papiera, teda bez toho, aby sa začalo ešte stavať a klienti sú ochotní si na dostavanie a nasťahovanie počkať," uzavrela.