Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Rybári: Úhyn rýb v primeranom množstve je normálny jav

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Počas brigády bolo uplynulý víkend z brehu štrkoviska Kuchajda zozbieraných päť uhynutých kaprov.

Bratislava 23. apríla (TASR) – Úhyn rýb v primeranom množstve je normálny jav, ktorý sa deje stále, pozorovaný je najmä na jar. Pena na okrajoch štrkoviska sa tvorí po veterných dňoch, priamy súvis s rybami nemá. Na margo podnetov občanov v súvislosti s jazerom Kuchajda v bratislavskom Novom Meste to konštatuje Mestská organizácia Slovenského zväzu rybárov (SZR) Bratislava IV, ktorá tento rybný revír spravuje. Informuje o tom novomestský EKO-podnik VPS na sociálnej sieti.

"Úhyn rýb je v primeranom množstve normálny jav. Deje sa stále, aj keď je najviac pozorovateľný v jarnom období. Voda sa otepľuje a prirodzeným procesom je uhynutá ryba vynesená na hladinu a následne vplyvom vetra odplavená k náveternej časti," vysvetľuje organizácia. "Zvláštna" pena za okrajoch jazera sa zasa zvyčajne vyskytuje po veterných dňoch, obdobná situácia sa v takomto období tvorí aj na iných štrkoviskách. Ubezpečuje tiež, že priamy súvis s rybami nemá.

Pena sa na mnohých štrkoviskách, respektíve jazerách objavuje takmer vždy na jar, výnimkou nie je ani Kuchajda. Ide o fyzikálny jav na povrchu vody, príčinou ktorého je vysoké povrchové napätie na rozhraní vody a vzduchu. Veľkosť povrchového napätia závisí od teploty vody, vzduchu a od obsahu rozpustených látok. "Keďže povrchová voda nevykazovala v žiadnom roku, keď bola pena po okrajoch jazera, zhoršený stav, až na sinice či riasy (biologický pôvod), ktoré však boli v limite dokonca na kúpenie, máme za to, že stav vody je momentálne v poriadku," poznamenáva organizácia.

Počas brigády bolo uplynulý víkend z brehu štrkoviska zozbieraných päť uhynutých kaprov. Po celom obvode jazera, teda pri hlavných vstupoch, boli zároveň umiestnené nové tabule oznamujúce rybársky revír. Keďže aktuálna situácia v zmysle úhynu rýb nie je výnimočná, nie sú naplánované žiadne špeciálne opatrenia. Brehy Kuchajdy však budú naďalej priebežne monitorované.