Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

UK: Vynovené manželské internáty sú pripravené ubytovávať študentov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Vynovené manželské internáty Vysokoškolského mesta Ľudovíta Štúra - Mlyny UK v Bratislave začnú od júla ubytovávať prvých študentov.

Bratislava 13. mája (TASR) - Vynovené manželské internáty Vysokoškolského mesta Ľudovíta Štúra - Mlyny UK v Bratislave začnú od júla ubytovávať prvých študentov. Pre TASR to uviedol riaditeľ vysokoškolského mestečka Róbert Gula, ktorý sa dnes spoločne s rektorom Univerzity Komenského Karolom Mičietom zúčastnili na slávnostnom otvorení zrekonštruovaných priestorov.

Pôvodne mal na tejto udalosti byť aj prezident SR Andrej Kiska, ten však pre neodkladné pracovné povinnosti zrušil na poslednú chvíľu túto časť svojho pracovného programu.

Ako priblížil Mičieta, rekonštrukciu uskutočnili z vlastnej iniciatívy, zdrojov a síl. "V čase rôznych externých vstupov, zahraničnej a inej pomoci, sme aspoň sčasti dokázali zlepšiť kvalitu akademického prostredia a umožniť väčšiemu počtu študentov bývať v primeraných a dostupných podmienkach," uviedol pred prestrihnutím pásky.

Zároveň poďakoval vedeniu vysokoškolského mestečka, že na seba prevzalo celú prípravu a realizáciu renovácie "manželákov" na seba.

Práce trvali od júna minulého roka do februára 2015. Samotná rekonštrukcia stála takmer 3,4 milióna eur, ďalších 950.000 eur nábytok a vnútorné vybavenie. Potrebnú sumu sa im podarilo dať dokopy za tri-štyri roky. "Peniaze pochádzajú z čisto našej činnosti, ako sú reklamné aktivity, ubytovávanie v letných mesiacoch, kedy priestory slúžia ako hostel, ďalej ubytovávanie iných ľudí ako študentov a prenajímanie priestorov," vysvetlil Gula.

Obnovilo sa kompletne všetko, zostal len skelet budovy. Internáty už nemajú balkóny, ale zväčšili sa ubytovacie priestory a vytvorilo sa ďalších 32 jednolôžkových izieb. "Takže fakticky máme nové štyri bloky," priblížil Gula s tým, že ubytovacia kapacita je 560 študentov.

Napriek svojmu názvu - manželské internáty, tam v súčasnosti až na jeden pár, nebývali žiadni manželia. Na rozdiel od 80. rokov, kedy boli postavené predovšetkým kvôli študentom - manželom. Izby sú však podľa Gulu pripravené a prispôsobené aj pre manželské páry. Neočakáva však nárast takýchto žiadostí.

Ide o priestory s tromi izbami po dvoch alebo jednej posteli, so spoločnou kúpeľňou, záchodom a kuchynkou. "Takže päť alebo šesť ľudí zdieľa jeden bytový priestor," dodal.

Ubytovací cenník zatiaľ nie je schválený. Známy bude do 1. júla, kedy sa začne s ubytovávaním. "Bude to určite cena adekvátna aktuálnemu štandardu a kvalite," priblížil riaditeľ.

Vedenie mestečka plánuje zo svojich zdrojov takýmto spôsobom vynoviť tiež výškový blok tzv. Štúrak. To, kedy sa začne s prácami, závisí od dokončenia projektovej dokumentácie, stavebného povolenia a verejného obstarávania. "Máme podobný zámer ako pri manželských internátoch - zmeniť plášť, fasádu a rozšíriť priestory," uzavrel Gula.