Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Bratislava

Ukrajinský národný balet vystúpi v štyroch slovenských divadlách

Na snímke zľava riaditeľka Baletu Štátnej opery Dana Dinková, generálny riaditeľ Štátneho divadla Košice Ondrej Šoth, riadiľka Baletu SND Nina Polákova, ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO), generálny riaditeľ SND Matej Drlička a umelecká riaditeľka Baletu Národného divadla Ukrajiny Olena Filipievova a prvý sprava generálny riaditeľ Umeleckého súboru Lúčnica Pavol Pilař počas tlačovej konferencie k charitatívnemu turné ukrajinského národného baletu na Slovensku v Bratislave 8. júna 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) tvrdí, že od vypuknutia vojny na Ukrajine sa snažia pre ukrajinských umelcov vytvoriť podmienky na predstavenie svojho umenia slovenskému divákovi.

Bratislava 8. júna (TASR) - Ukrajinský národný balet vystúpi v štyroch slovenských divadlách - Slovenskom národnom divadle (SND), Štátnom divadle v Košiciach, v Dome umenia v Piešťanoch a Štátnej opere v Banskej Bystrici. Prvé stredajšie vystúpenie v SND v Bratislave je vypredané. Podľa riaditeľa SND Mateja Drličku je to dôkaz, že celá krajina stojí pri Ukrajine.

Umelecká riaditeľka baletu Národného divadla Ukrajiny Olena Filipievová priblížila, že divákovi chcú poskytnúť úryvky z klasických diel, súčasný ukrajinský tanec, a tiež diela ukrajinských baletných umeleckých majstrov a hudobných skladateľov. "Nemali sme možnosť tancovať, nemali sme možnosti ukazovať našu tvorivosť. Toto bude prvé vystúpenie, kde poskytneme divákovi naše tvorivé kreácie," povedala Filipievová na margo stredajšieho predstavenia.

Galakoncert otvoria svojím tanečným vystúpením deti z kyjevskej Akadémie tanca Sergea Lifara, Kyjevskej štátnej choreografickej strednej školy, Charkovskej choreografickej školy a Charkovskej choreografickej strednej školy. Filipievová zároveň poďakovala Slovensku, že ukrajinské deti a detské baletné skupiny tu neostali na okraji. "Je dôležité neprestávať cvičiť, vystupovať a byť v baletnej kondícii," podotkla s tým, že tanečník nemôže byť bez tanca a baletu.

SND podľa Drličku nemalo finančné ani personálne zdroje, aby poslalo pomoc na Ukrajinu. "Sme naozaj šťastní, že aspoň takýmto spôsobom môžeme ukázať náš postoj k tejto téme a pomôcť profesionálom aj mladým tanečníkom baletu z Ukrajiny, ktorí prežívajú niečo, čo si nikto nedokáže predstaviť," skonštatoval.

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) tvrdí, že od vypuknutia vojny na Ukrajine sa snažia pre ukrajinských umelcov vytvoriť podmienky na predstavenie svojho umenia slovenskému divákovi. "Hmatateľným výsledkom snáh je turné ukrajinského národného baletu," poznamenala Milanová. Verí, že ľudia podporia Ukrajinu aj takýmto spôsobom.