Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislava

Únia miest Slovenska chce pre Bratislavu štatút samostatného regiónu

Brífing po zasadnutí 26. snemu Únie miest Slovenska sa uskutočnil v bratislavskom Primaciálnom paláci 5. júna 2015. Na snímke hovorca a generálny sekretár Únie miest Slovenska Marián Minarovič. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Generálny sekretár ÚMS Mariána Minarovič verí, že takáto zmena územnosprávneho členenia pomôže nielen Bratislave, ale i ostatným regiónom.

Bratislava 5. júna (TASR) - Únia miest Slovenska (ÚMS) sa bude zasadzovať o to, aby hlavné mesto SR Bratislava malo postavenie samostatného regiónu. Uzniesli sa na tom účastníci 26. snemu ÚMS, ktorý sa dnes konal v Bratislave a venoval sa prioritným cieľom únie do najbližších rokov.

Podľa generálneho sekretára ÚMS Mariána Minaroviča by aj na Slovensku mal zavládnuť stav, ktorý je charakteristický pre zvyšok Európy. "Všetky ostatné európske mestá sú hlavnými mestami i samostatnými regiónmi," povedal Minarovič.



Verí, že takáto zmena územnosprávneho členenia pomôže nielen Bratislave, ale i ostatným regiónom. "Bratislava bude mať viac zdrojov, ktoré však umožnia poskytnúť a vytvárať intelektuálny a vedecký potenciál pre celé Slovensko," uviedol Minarovič.

Pripomenul, že súčasné financovanie Bratislavy nezodpovedá potrebám hlavného mesta ako politického a spoločenského centra krajiny i sídla národných a verejnoprávnych inštitúcií. ÚMS chce preto aj v nasledujúcom období rozvíjať tému spravodlivého rozdelenia verejných zdrojov. "Je potrebné prehodnotiť vzorec fiškálnej decentralizácie," uviedol Minarovič.



Prioritou ÚMS do nasledujúcich rokov ostáva aj zvýšenie výkonu verejnej správy a s tým súvisiaca informatizácia a internetizácia služieb i s aktívnym zastúpením občanov. Výzvou pre ÚMS je naďalej aj program energetickej efektívnosti a opatrení na zmenu klímy.