Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Urban Kontakt bude musieť za projekt Šafko zaplatiť daň 35.490 eur

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Mestská časť Staré Mesto o tom informuje na svojej webovej stránke, pričom sa odvoláva na konečné rozhodnutie Finančného riaditeľstva SR.

Bratislava 19. augusta (TASR) – Občianske združenie (OZ) Urban Kontakt bude musieť bratislavskému Starému Mestu zaplatiť za užívanie verejného priestranstva na Šafárikovom námestí, od 16. júla 2014 do konca roka 2014, daň vo výške 35.490 eur. Mestská časť Staré Mesto o tom informuje na svojej webovej stránke, pričom sa odvoláva na konečné rozhodnutie Finančného riaditeľstva SR. To totiž zamietlo odvolanie OZ Urban Kontakt, ktoré realizovalo na Šafárikovom námestí projekt Šafko.

"Kontrolóri finančného riaditeľstva zistili rozpor medzi pôvodne nahláseným účelom využitia priestoru a skutočným stavom," informuje staromestská samospráva. Ako ďalej uvádza, OZ Urban Kontakt nemôže byť oslobodené od dane, ak umožní využívanie verejného priestranstva iným osobám na účely predaja, ako to malo byť v prípade projektu Šafko. Rozhodnutie finančného riaditeľstva nadobudlo právoplatnosť 5. augusta a lehota na zaplatenie dane uplynie 31. októbra.

Zástupcovia Urban Kontakt sa napriek tomuto rozhodnutiu nechcú vzdať a podniknú právne kroky na jeho súdne preskúmanie. "Podľa nášho názoru je toto rozhodnutie Finančného riaditeľstva SR nezákonné," skonštatoval pre TASR Oliver Kleinert. Od mestskej časti Staré Mesto naďalej vyžadujú, aby dodržiavala svoje sľuby i záväzky a netrestala aktívnych občanov s ich snahou zveľaďovať majetok mesta. "Spätné zdanenie je porušením dohôd, ktoré sme podpísali so Starým Mestom a vnímame ho ako jeden zo spôsobov likvidácie projektu a znechutenie aktívnych odborníkov niečo reálne a konštruktívne vytvoriť pre nás všetkých, pre verejný priestor," konštatujú predstavitelia OZ Urban Kontakt.

Projekt Šafko, ktorý ešte pred niekoľkými mesiacmi fungoval na Šafárikovom námestí, je momentálne nominovaný na Cenu Slovenskej komory architektov za architektúru (CE•ZA•AR) 2015. Autori projektu na námestie umiestnili upravené lodné kontajnery s dizajnom či cyklokuchyňou. Starosta Radoslav Števčík však projekt zastavil, a to tým, že občianskemu združeniu zrušil súhlas na projekt Šafko, ktorý podpísala ešte bývala starostka Starého Mesta Tatiana Rosová. Súhlas mal byť platný od 1. 1. 2015 do konca roka 2019. Súčasný starosta ho však považuje za neplatný, pretože bol vydaný na obdobie piatich rokov, pričom na také dlhé obdobie schvaľuje prenájom miestne zastupiteľstvo. Zmluva podľa súčasného vedenia mestskej časti takisto nebola zverejnená na webstránke. Samospráve zároveň prekáža, že nebol dodržaný ani účel využívania umiestnených kontajnerov na kultúrne podujatia. 

OZ Urban Kontakt zrušenie projektu považuje za absurdné, a preto podalo na súd návrh voči rozhodnutiu starostu Števčíka. Ako ďalej tvrdí, reagovalo len na ponuku bývalého vedenia Starého Mesta, ktoré chcelo prinavrátiť život na Šafárikovo námestie, a do projektu vložilo vlastné financie. Zároveň nesúhlasí s tvrdením, že kontajnery neboli využité na kultúrne podujatia, pretože ich tam organizovali dostatok.

Staré Mesto otvorilo diskusiu o prinavrátení života na Šafárikovo námestie. V spolupráci s občianskym združením Partners for Democratic Change Slovakia pripravuje organizáciu workshopov, oslovenie laickej i odbornej verejnosti či zber informácií pomocou dotazníkového prieskumu. Hlavným cieľom je preveriť záujem obyvateľov a dotknutých prevádzkovateľov o funkčné využitie územia Šafárikovho námestia a pripraviť zadanie pre architektonickú súťaž. Celý participatívny proces má byť ukončený koncom októbra.