Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Bratislava

V Bratislave bude druhá ochutnávka francúzskych top vín z Bordeaux

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Oblasť Bordeaux s rozlohou viníc 113.000 hektárov sa rozprestiera na juhozápade Francúzska pri pobreží Atlantického oceánu.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Vína zo slávnych zámkov známej francúzskej vinohradníckej oblasti Bordeaux budú môcť milovníci tohto moku ochutnávať v Bratislave. Ich degustácia a slávnostný banket sa uskutoční v piatok 23. októbra v reprezentatívnych priestoroch Perlovej sály Reštaurácie Hrad.

Najväčšia exkluzívna degustácia vín z Bordeaux má 11-ročnú tradíciu u českých susedov. Na Slovensku sa vyše 30 vín zo všetkých hlavných apelácií tejto oblasti predstaví po druhý raz. Profesionálni a ďalší vinári budú môcť počas Grand Bordeaux 2015 Bratislava degustovať tzv. prvé, druhé a tretie vína producentov z kategórie TOP 100.

"Najzaujímavejšie budú vína kategórie Grand Cru Classé, teda tzv. prvé vína vhodné aj na archiváciu. Ochutnávať sa budú aj druhé vína vyrobené z mladších viníc, ktoré sú vhodné na rýchlejšiu konzumáciu. Milovníci vín si môžu prejsť celé portfólio jednotlivých zámkov a vybrať si vína na pitie aj na uloženie," povedal spoluorganizátor podujatia Zlatko Míčka zo spoločnosti Merlot d'Or.

Ochutnávky Grand Bordeaux Bratislava sa osobne zúčastnia majitelia a pivniční majstri niektorých slávnych châteaux. Svoje vína odprezentujú zámky, ktoré sú legendami regiónu. Napríklad Château Canon-la-Gaffeliere, Château Giscours, Château Clinet.

"Počas degustácií sa rozleje takmer 200 fliaš vín v celkovej cene viac ako 10.000 eur," prezrádza spoluorganizátor podujatia Miroslav Jajcay zo spoločnosti Château Vin.

Vína z tejto oblasti prichádzajú na trh vždy s určitým oneskorením. V sudoch a fľašiach musia totiž dôkladne vyzrieť. Preto sa budú degustovať vína z ročníka 2012. "Cieľom je predstaviť kompletný ročník 2012 pri vstupe na svetový trh. Je to jedinečná možnosť porovnať vína z Bordeaux od jednotlivých prestížnych výrobcov, vytvoriť si vlastný obraz o rozdieloch v kvalite a vidieť rôzne štýly jednotlivých vín," zdôvodnil Zlatko Míčka.

Oblasť Bordeaux s rozlohou viníc 113.000 hektárov sa rozprestiera na juhozápade Francúzska pri pobreží Atlantického oceánu. Tiahne sa popri ústí rieky Gironde a pokračuje širokým vejárom okolo mesta Bordeaux ležiaceho uprostred vraj najslávnejšej vinárskej oblasti na svete. Na jej území sa nachádza väčšina z najuznávanejších a najslávnejších červených vín, je kolíska odrôd Cabernet Sauvignon a Merlot. Disponuje väčšou rozlohou viníc a výhodnejšou geografickou polohou pre medzinárodný obchod ako jej najväčší rival - oblasť Burgundsko. Pestujú sa tam biele odrody vína Sauvignon blanc, Sémillon, Muscadelle a červené Cabernet Sauvignon, Merlot či Cabernet Franc.

Väčšina viníc spadá pod tzv. châteaux/zámky. Sú to skutočné zámky, alebo aj obyčajné vinárske hospodárstva. Podobných usadlostí je v Bordeaux približne 8000. Z nich tzv. alokovaných, teda predávaných formou "futures en primeur" je asi 300. História pestovania vinnej révy v Bordeaux sa začala v 1. storočí nášho letopočtu v okolí mestečka St. Emilion. Oblasť dnešného Médocu však zostala do 14. storočia neobývateľnou močarinou. Až po zavedení odvodňovacích kanálov začali toto územie poľnohospodársky obrábať. Následne sa zistilo, že štrkopiesková pôda vytvára vhodné podmienky na pestovanie vinnej révy.