Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Bratislava

V Bratislave na letisku tento rok spadlo najmenej zrážok od roku 1951

Na ilustračnej fotografii vládny špeciál na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave. Foto: TASR - Michal SVítok

Príčinu vidia meteorológovia v tom, že vyššie zrážkové úhrny v tomto roku na Slovensku zaznamenali najmä pri búrkach v hornatých oblastiach stredného a východného Slovenska.

Bratislava 4. júna (TASR) – V Bratislave na letisku za prvých päť mesiacov spadlo najmenej zrážok minimálne od roku 1951. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojej sociálnej sieti.

"Od prvého januára tohto roku sa na západe Podunajskej nížiny zvyšuje celkový deficit zrážok. Mimoriadne zlá situácia je v tomto smere na stanici Bratislava letisko. Za prvých päť mesiacov roka tu spadlo len 91 mm zrážok," varujú meteorológovia.

Zároveň zdôrazňujú, že od roku 1951 sa v tejto lokalite okrem tohto roka ešte nikdy nestalo, aby za obdobie január až máj spadlo menej ako 100 mm zrážok. "Druhý najnižší úhrn za uvedené obdobie sme namerali v roku 1998, a to konkrétne 101 mm," dodali.

Naopak, najvyšší úhrn v Bratislave na letisku pozorovali v roku 1965, kedy tu spadlo až 374 mm.

Príčinu vidia meteorológovia v tom, že vyššie zrážkové úhrny v tomto roku na Slovensku zaznamenali najmä pri búrkach. A tie boli sprevádzané intenzívnym dažďom najmä v hornatých oblastiach stredného a východného Slovenska. "Okrem toho sa v roku 2017 zatiaľ nevyskytla ani raz situácia, pri ktorej by bol zvlnený studený front v našej oblasti v takej polohe, aby v jeho blízkosti na studenej strane pri danom prúdení vzduchu trvalo a výdatne pršalo na celom západe Podunajskej nížiny," uzavreli.