Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

V septembri sa v Bratislave opäť uskutoční pochod za zdravé prsia

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Kampaň chce zároveň znovu pripomenúť potrebu zvýšenia prevencie pred ochorením, ktoré predstavuje viac ako 13 percent všetkých nových prípadov rakoviny diagnostikovaných v krajinách EÚ v roku 2020.

Bratislava 11. mája (TASR) - Znova na štart je slogan kampane 12. ročníka Avon Pochodu za zdravé prsia, ktorý sa v Bratislave uskutoční v sobotu 24. septembra. Organizátori charitatívneho podujatia, ktoré šíri osvetu v oblasti problematiky rakoviny prsníka, podporuje ženy a pomáha im v boji s touto chorobou, predstavili v stredu na tlačovej konferencii jeho program i novinky.

Kampaňou chcú zároveň znovu pripomenúť potrebu zvýšenia prevencie pred ochorením, ktoré predstavuje viac ako 13 percent všetkých nových prípadov rakoviny diagnostikovaných v krajinách EÚ v roku 2020. Rovnako dôležitosť samovyšetrenia, preventívnych, gynekologických prehliadok a mamografických vyšetrení.

Vladimír Bella, primár mamologického oddelenia Onkologického ústavu sv. Alžbety a odborný garant projektu za zdravé prsia, potvrdil, že v čase pandémie sa ženy báli chodiť na vyšetrenia zo strachu pred ochorením COVID-19. "Približne 31 percent žien má chodiť na mamografiu, počas covidu z nich absolvovalo vyšetrenia len okolo 27 percent. Vyspelé štáty majú 80- až 90-percentné preventívne prehliadky, žiaľ, u nás v roku 2020 umrelo pre rakovinu prsníka vyše 1000 žien," uviedol Bella s tým, že zdravotná uvedomelosť žien na Slovensku je nízka. "Slovenky na preventívne prehliadky nechodia," podčiarkol. Podľa lekára by mala byť zdravotná osveta aj na stredných a vysokých školách a o prevencii by sa malo hovoriť viac aj v médiách.

Pochod za zdravé prsia sa posledné dva roky nekonal, organizátorovi sa však podarilo odovzdať na boj za zdravé prsia 91.000 eur predajom charitatívnych predmetov a symbolov. Tohtoročný "ružový" pochod sa uskutoční na Tyršovom nábreží. "Trasa povedie bratislavskými mostmi, cez mestskú časť Staré Mesto a znova sa vrátime na Tyršovo nábrežie, kde nás čaká bohatý kultúrny program," informovala Jana Pohorelská z usporiadateľskej kozmetickej spoločnosti. Na pódiu vystúpia Adam Ďurica, Tomáš Bezdeda, Mária Čírová, Andrea Bučko a Veronika Strapková.

Vstupenkou na podujatie bude ružové Tričko za zdravé prsia 2022. Symbol spolupatričnosti a pomoci onkologickým pacientkam doplní šatka a traky. Vyzbierané financie poputujú občianskemu združeniu (OZ) Tak trocha inak a ich projektu Štartovacie balíčky pre bezvlásky a OZ Zdravá žena, ktoré prostriedky použije na výskum vplyvu chemoterapie, rádioterapie a hormonálnej liečby na neurokognitívne funkcie u onkologických pacientiek v dlhodobom sledovaní.