Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

V Bratislave sa sobášilo i netradične, pomáhal pes a hostí odviezla la

Ilustračné foto Foto: TASR

Bratislava 25. decembra (TASR) – Svoje "áno" si povedali na lúke v bratislavskom lesoparku, prstene na obrad priniesol domáci miláčik na obojku, svadobný sprievod sa na hostinu odviezol sedačkovou lanovkou. Aj takéto netradičné situácie boli tento rok súčasťou sobášnych obradov v bratislavskom Novom Meste. Zástupcovia mestskej časti počas roka zosobášili 154 párov, čo je o 31 viac ako vlani.

Bratislava 25. decembra (TASR) – Svoje "áno" si povedali na lúke v bratislavskom lesoparku, prstene na obrad priniesol domáci miláčik na obojku, svadobný sprievod sa na hostinu odviezol sedačkovou lanovkou. Aj takéto netradičné situácie boli tento rok súčasťou sobášnych obradov v bratislavskom Novom Meste. Zástupcovia mestskej časti počas roka zosobášili 154 párov, čo je o 31 viac ako vlani. Len päť z nich bolo pritom cirkevných.

Ako TASR informoval hovorca novomestskej samosprávy Marek Tettinger, novomanželia si najčastejšie vyberali za miesto pre svoje "áno" historickú budovu Konskej železnice na Krížnej ulici. Tá podľa hovorcu láka nielen svojou atmosférou, ale aj vhodnou polohou s dobrým parkovaním.

"Sobášili sme aj na netradičnom mieste, priamo na lúke pri dolnej stanici lanovky na Kolibe. Z dôvodu nepriaznivého počasia boli snúbenci, svedkovia a ich hostia v gumenej obuvi,"
priblížila vedúca matričného úradu na novomestskom miestnom úrade Viera Zámečníková. Po obrade celá svadobná spoločnosť nasadla na lanovku, pohostenie mali totiž pripravené v jej hornej stanici.

Okrem Konskej železnice sobášila samospráva aj v hoteloch na Kolibe a pri zimnom štadióne, v reštaurácii na Kuchajde i Kamzíku a jeden sobáš bol aj v rodinnom dome na Kramároch.

Tento rok dostala novomestská matrika aj dve netradičné požiadavky, sobášnym hosťom mal byť aj domáci miláčik snúbencov – pes. "Z našej strany neboli výhrady, pokiaľ bol psík na vôdzke a nerušil obrad štekaním. Počas obradu priniesol na povel ženícha na obojku krabičku s prstienkami snúbencov," vysvetlila Zámečníková. V druhom prípade mal psík, malá fenka, dokonca ušité špeciálne svadobné oblečenie, aby "zapadol" medzi svadobných hostí.

Obľúbené boli medzi snúbencami opäť "magické termíny" sobášov, ako napríklad 12. december, ktoré poradil párom numerológ.

Do Nového Mesta sa nechodia sobášiť iba Novomešťania, ale aj Bratislavčania z iných mestských častí, najmä z Petržalky a Ružinova. "Zo 154 párov bolo 58 takých, kde ani jeden z novomanželov nemal trvalý pobyt v našej mestskej časti, čo je viac ako 37 percent," podotkla Zámečníková.

V Novom Meste sa však sobášili aj cudzinci a zastúpenie malo deväť krajín - Poľsko (tri sobáše), Nemecko a Ukrajina (po dva sobáše), Rumunsko, Rusko, Maďarsko, Česko, Libanon, Veľká Británia a Severné Írsko (po jednom sobáši).