Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislava

V Bratislave sa uskutočnila prezentácia kníh o 1. svetovej vojny

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Spolok Martina Rázusa sa rozhodol vydať obe knihy pri príležitosti 100. výročia vypuknutia 1. svetovej vojny.

Bratislava 20. októbra (TASR) - Spolok Martina Rázusa vydal dve knihy s tematikou 1. svetovej vojny. Je to zbierka vojnových balád Martina Rázusa s názvom To je vojna! (Cyklus: "C'est la guerre!", 1914-16) a kniha Tri vojnové novely (Hrdinovia - V čas vojny - Záplava) od Boženy Slančíkovej-Timravy. Obe knihy vyšli s podporou Ministerstva kultúry SR a ďalších podporovateľov, ich editorom je Ján Juráš zo Spolku Martina Rázusa.

Prezentácia týchto nových kníh sa uskutočnila v pondelok (19. októbra) v Zičiho paláci v Bratislave. Spolok Martina Rázusa, občianske združenie Ars ante portas a mestská časť Bratislava - Staré Mesto pripravili pri tejto príležitosti program s názvom Nad mohylou sveta. Odzneli v ňom básne z Rázusovej zbierky balád To je vojna! a úryvky z knihy Tri vojnové novely od Timravy, ako aj klavírne diela slovenských skladateľov Eugena Suchoňa, Mira Bázlika a Petra Martinčeka.

V programe účinkovali riaditeľka Ústavu slovenskej literatúry SAV Dana Hučková, poprední recitátori a herci Eva Kristínová, Ľudmila Swanová, Božidara Turzonovová, Alfréd Swan, František Kovár, Jozef Šimonovič a ďalší, ako i klaviristka Tatiana Hurová-Lenková a spevák Martin Mikuš. Súčasťou programu bola aj spomienka na Michala Gáfrika, literárneho historika a najväčšieho znalca diela M. Rázusa, ktorý zomrel vo februári tohto roku.

Spolok Martina Rázusa sa rozhodol vydať obe knihy pri príležitosti 100. výročia vypuknutia 1. svetovej vojny, ktoré sme si pripomenuli 28. júla 2014.

Podľa hodnotenia literárneho historika Michala Gáfrika, najlepšie balady a "obrazy" Rázusovej zbierky To je vojna! patria medzi najcennejšie, čo na Slovensku v tomto žánri vyšlo. Organickou súčasťou zbierky To je vojna! je doslov docenta Miloša Kovačku, ilustrácie akademickej maliarky Kamily Štanclovej a Slovník menej známych slov a slovných spojení.

Timravine Tri vojnové novely predstavovali v čase svojho vydania novátorský autorský príspevok k vojnovej a protivojnovej téme v slovenskej literatúre. Ich protivojnové posolstvo je veľmi silné. Súčasťou tohto vydania je vedecká štúdia Daniely Kodajovej a Slovník málo známych slov. Knihu ilustroval akademický maliar Tomáš Krčméry.