Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Bratislava hostí medzinárodnú cirkusovú špičku, štartuje Cirkul'art

Ilustračné foto. Foto: TASR / Michal Svítok

V Medickej záhrade predvedú svoje nadanie a zabavia slovenských divákov umelci nového cirkusu z Nemecka, Fínska, Rumunska, Česka, Írska, USA, Austrálie a ďalších krajín.

Bratislava 22. mája (TASR) - V Bratislave sa dnes začína festival nového cirkusu Cirkul'art. Do nedele 24. mája sa na tomto jedinom podujatí svojho druhu na Slovensku predstaví medzinárodná cirkusová špička. V Medickej záhrade predvedú svoje nadanie a zabavia slovenských divákov umelci nového cirkusu z Nemecka, Fínska, Rumunska, Česka, Írska, USA, Austrálie a ďalších krajín.

"Raphaël Hérault, Antonio Terrones a Kritonas Anastasopoulos sú absolventmi Ecole Supérieure des Arts du Cirque Brusel, teda diplomovali na vysokej škole cirkusových umení. Už počas štúdia si ich vyhliadli skauti svetoznámeho Cirque du Soleil," približuje účinkujúcich zakladateľ festivalu Pavol Kelley. Hviezdni akrobati uvedú v Bratislave svoju vlastnú šou Scratch. Ďalším top predstavením je inscenácia Loser(S) - objavu českej novo-cirkusovej scény. Prekvapivý mix živej hudby, beatboxu, nadhľadu, súčasného tanca a prvotriednej hand to hand akrobacie si návštevníci festivalu môžu pozrieť v hlavnom šapito v sobotu (23.5.) o 20.00 h.

Milovníkom tradičného cirkusového umenia je venované žonglérske predstavenie Američana Wesa Pedena a Švéda Patrika Elmnerta. "Obaja patria medzi svetovú žonglérsku špičku, získali množstvo prestížnych ocenení. Na Cirkul'art prichádzajú so šou Between Someonesons, kde kombinujú švédsku estetiku čistoty s odvážnou americkou hravosťou. Nápadité párové a scénické žonglovanie sa prelína v jeden harmonický celok," povedal Kelley k vystúpeniu, ktoré Patrik & Wes predvedú v nedeľu (24.5.) o 14.30.

Umelecké chuťovky si neužijú len návštevníci festivalu v hlavnom šapito, Cirkul'art ponúka množstvo pouličných cirkusových a divadelných vystúpení v podaní Cirque du Sally z Írska, Španiela Mr. Vita so svojou TNT Bomb Show, rakúskeho Circus Wende či Amelie Maple Staplegun z Austrálie. Svojich obdivovateľov si určite nájde aj cirkusový bubon band Barbarossa z Rumunska či akrobacia na kruhu, ktorú predvedie Kanaďan Andy Giroux Saltimbanque.

Organizátori festivalu, ktorého ambasádorkou, tvárou a hlasom je tento rok divadelná a televízna herečka Zuzana Šebová, mysleli aj na najmenších návštevníkov. Pripravili pre nich rôzne zábavné workshopy, gymnastické aktivity a ďalšie atrakcie. Deväťdesiat percent predstavení na Cirkul'arte má vstup zdarma.