Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Bratislava

V Bratislave sa začína Showcase Divadla NUDE, pozvaný je aj terapeut

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Divadelnú prehliadku doplnia okrem prednášky aj iné sprievodné akcie - tanečné workshopy, premietanie dokumentov či koncert.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Vernisážou "unseen realities", ktorá predstaví v priestoroch Pistoriho paláca v Bratislave tvorbu vizuálnych umelcov, sa v utorok začína Showcase. Tretí ročník festivalu nezávislého divadla s podtitulom "nevidená realita" potrvá do 25. septembra. Organizátori chcú upozorniť na témy, o ktorých sa v spoločnosti veľmi nerozpráva. Podporí ich v tom aj čestná hostka festivalu, herečka a spisovateľka Vlastina Svátková. Pozvanie prijal aj párový terapeut Honza Vojtko.

"Festival uvedie tituly z repertoáru Divadla NUDE venované tabuizovaným témam, zamlčiavaným skutočnostiam a nezverejniteľným priznaniam týkajúcim sa jednotlivcov aj celých sociálnych skupín. Napríklad staroba, popôrodná depresia, menopauza, moc peňazí, hľadanie podstaty života a slávy," informoval o tom PR manažér Radomír Brhlík.

Herečka a spoluzakladateľka divadla Lýdia Ondrušová zdôrazňuje, že skôr alebo neskôr sa tieto témy týkajú nás všetkých. "Často sa bojíme o nich hovoriť nahlas, ale keď sa odvážime, zistíme, že u mnohých ľudí je to podobné. A potom prichádza úľava a pochopenie, že v tom nie sme sami," myslí si Ondrušová s tým, že podelenie sa je v podstate istý druh terapie.

Terapia formou podelenia sa je blízka aj slovenskej umelkyni Vlastine Svátkovej, ktorá vo svojej hereckej a knižnej tvorbe otvára podobné témy. Na tohtoročnom festivale nezávislého divadla bude na tému "unseen realities" aj otvorene diskutovať.

Hosťami festivalu sú vybrané inscenácie autorských nezávislých divadiel a tvorcov bábkového divadla. "Sme šťastní, že tento rok pozvanie prijalo aj divadelné zoskupenie ODIVO. Okrem inscenácie Stopy v pamäti nám v spolupráci s hercom a bábkarom Ivanom Martinkom predstaví aj dielo Svetlonos, kde divákov určite zaujme aj fascinujúca práca s robotickou bábkou," odporúča spoluorganizátorka festivalu a scénografka Laura Štorcelová. Ďalej potvrdila, že organizátori pozvali na festival aj párového terapeuta Honzu Vojtka. "Objavili sme ho presne pred rokom vďaka prednáške Vztahy jsou fuška. Sledovali sme aj jeho online prednášky Ester & Jozefína: Terapie sdílením, a preto je pre nás obrovskou cťou, že môžeme odkryť neviditeľnú realitu vzťahov aj našim divákom," priblížili.

Divadelnú prehliadku doplnia okrem prednášky aj iné sprievodné akcie - tanečné workshopy, premietanie dokumentov či koncert.