Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

V Bratislave si ľudia opäť vyskúšajú, aké je to spať ako bezdomovci

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Aj tento rok bude samotnému spánku predchádzať sprievodný program. Na návštevníkov čaká diskusia s predstaviteľmi organizácií, ktoré pomáhajú bezdomovcom.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Nebudú zaspávať vo svojej posteli, ale pod holým nebom na zemi v centre mesta ako bezdomovci. Na Námestí Slobody v Bratislave si v sobotu ľudia opäť na vlastnej koži vyskúšajú, aké je to nemať domov a prespať počas chladnej decembrovej noci bez strechy nad hlavou. Na ďalšom ročníku medzinárodnej akcie Noc vonku chcú takto verejne vyjadriť podporu 4500 ľuďom v Bratislave, ktorí sa stali bezdomovcami. Chýbať nebude ani čítanie rozprávky na dobrú noc.

Prespaním na námestí pod holým nebom chcú účastníci opätovne upozorniť a poukázať na dlhodobo neriešený problém bezdomovectva. Hlavnými témami podujatia sú najmä nedostatok cenovo dostupného bývania a sociálnych služieb a nedostupnosť zdravotnej starostlivosti. "Bezdomovectvo sa nás týka a je bližšie ku komukoľvek z nás, než by sme si predstavovali. Bývanie sa pre mnohých stalo celoživotným bremenom, drahou či nedosiahnuteľnou komoditou a neexistuje alternatíva cenovo dostupných nájomných bytov," vysvetľuje Nina Beňová z občianskeho združenia Proti prúdu, ktoré vydáva časopis Nota bene.



Aj tento rok bude samotnému spánku predchádzať sprievodný program. Na návštevníkov čaká diskusia s predstaviteľmi organizácií, ktoré pomáhajú bezdomovcom, ako aj s viceprimátorkou Bratislavy Luciou Štasselovou či Sergejom Károm, splnomocnencom hlavného mesta pre ľudí bez domova a sociálne bývanie.

Program doplní koncert kapely Ultrazvuk či výstava fotografií nafotených ľuďmi bez domova s názvom Hrany Bratislavy. Okrem toho bude možné v priestoroch A4 - priestor súčasnej kultúry na Námestí SNP absolvovať bezplatný test na HIV, ktorý zabezpečuje občianske združenia Prima. Podujatie sa koná pod záštitou primátora Bratislavy Matúša Valla.

Ľuďom bez domova prednedávnom pomohlo napríklad aj bratislavské Staré Mesto. V rámci verejnej zbierky sa podarilo vyzbierať 12 vriec teplého oblečenia, prikrývok a spacákov, 108 krabíc s čajom, 20 káv a 26 kilogramov cukru. Vedenie mestskej časti ich odovzdalo občianskym združeniam Vagus a Stopa Slovensko.